H&M testar självbetjäning - men konceptet kritiseras

1:52 min

Trenden att använda självbetjäningskassor i butikerna har nu nått även klädbranschen. Sedan en kort tid tillbaka testar H&M att låta kunderna sköta betalningen på egen hand i en av sina butiker. Men utvecklingen får kritik.

Om butikerna ska klara sig i konkurrensen med näthandeln får de inte tappa sin service, säger Karin M Ekström, professor i företagsekonomi och konsumtionsforskare vid Högskolan i Borås.

– Butiken som social mötesplats är viktig. Inte minst i glesbygd, men även i storstäder där det finns många singelhushåll. Och från ett samhällsperspektiv tror jag att det är viktigt att människor med olika erfarenhet och bakgrund möts, säger hon.

Självbetjäning har funnits i över tio år i bland annat IKEA:s varuhus. Men det är först på senare år som det har fått ordentlig fart, och då främst inom mathandeln. Men nu sprider det sig alltså till fler delar inom handeln. Förutom H&M är det även andra detaljhandelskedjor som har hakat på, som inredningskedjan Lagerhaus, som även de låter kunderna scanna och betala varorna som de vill ha själva.

H&M:s vd Karl-Johan Persson säger att självbetjäningskassorna är ett av många test som görs för att kunderna ska få en smidigare köpupplevelse. 

Är det ett sätt att spara kostnader?

– Nej kunderna får välja, det finns som ett alternativ. Det är något vi ser att kunderna uppskattar, säger han.

Enligt Svensk Handel sker numera all tillväxt inom sällanköpshandeln på nätet - och för att butikerna ska klara sig måste de erbjuda något som nätet inte har. Som exempelvis hjälp i kassan, menar professor Karin M Ekström.

– Vi kanske lär oss det här som konsumenter och tycker att självbetjäning är fördelaktigt. Men det kan också bli problem, för alla kan inte hantera teknik och många förväntar sig service. Och eftersom butikerna konkurrerar med internethandeln är service en viktig konkurrensfördel, säger hon.

Hör mer om det här i veckans Ekonomiekot Extra.