Klimatöverraskningar att vänta i arktiska områden

Klimatövervakningen av Arktis är inte tillräcklig. Det menar AMAP, den arbetsgrupp i Arktiska rådet, som ansvarar för övervakning av klimat och miljögifter i norr.

– Det är ett problem, för det blir svårare att precis se vad som kommer att ske. Jag tror att vi kommer att få se överraskningar på alla platser där det är klimatändringar men särskilt i Arktis, säger Morten Skovgaard Olsen, vice ordförande i AMAP.

Att övervaka klimatet är en viktig del i klimatarbetet. För att kunna förutsäga vädret i medeltal över en längre tidsperiod och över ett större område görs så kallade klimatmodeller. Modellerna görs utifrån insamlade data från olika mätpunkter.

– Om det då saknas mätpunkter över stora områden då blir modellerna sämre just där. Det blir då svårare att kontrollera att det verkligen stämmer, och det är fallet i Arktis. Man kan behöva mer underlag för att få bättre modellresultat, säger Tove Lundberg, svensk AMAP-delegat.

En följd av den globala uppvärmningen är att permafrosten smälter och då frigörs bland annat kvicksilver, och det ser Jannie Staffanson som representerar Samerådet i AMAP kan komma bli en framtida utmaning i Sápmi.

– Det är relevant för var våra djur betar, vad vi äter och var vi vistas, det kan potentiellt påverka våran hälsa i långa loppet, säger Jannie Staffanson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio