
Intern kritik mot (S) efter valet
Nu kommer intern kritik mot hur Socialdemokraterna lade upp sin valrörelse. Det handlar bland annat om att partiledningen väntade för länge med att presentera löftet om en så kallad familjevecka, som skulle vända de låga opinionssiffrorna.
Inom kort tillsätter Socialdemokraterna en valanalysgrupp, med uppgift att granska det historiskt låga valresultatet.
Arbetet ska, enligt Ekots källor, ledas av den förre sjukvårdsministern Gabriel Wikström.
Men redan nu drar en rad ledande socialdemokrater i bland annat partistyrelsen slutsatsen att utspelen var för många och för spretiga.
Få vill framföra sina åsikter öppet, men en återkommande kritik är alltså att vallöftet om en så kallad familjevecka – som innebär att föräldrar får fem dagars extra ledighet per år – lanserades för sent.
Det var ett av de dyraste förslagen i valmanifestet, och offentliggjordes den 28 augusti, mindre än två veckor före valet.
EU-parlamentarikern Marita Ulvskog är av dem som har synpunkter på tajmingen.
– Vi kan se i efterhand i våra valanalyser att den innebar att vi fick fler som valde att rösta på oss på sluttampen, men det kanske var för sent, som sagt var, säger Marita Ulvskog.
Mathias Lindqvist är kommunstyrelsens ordförande i Munkfors, den kommun där Socialdemokraterna fick allra störst stöd, och även han tycker att Stefan Löfven väntade för länge med familjeveckan.
– Det kom vallöfte efter vallöfte efter vallöfte i ett, det var väldigt, väldigt mycket. Jag tror att det har varit bra om den hade kommit lite tidigare, så att man hade kunnat implementera lite bättre, säger Mathias Lindqvist.
Ett antal av de socialdemokrater som Ekot har pratat med tycker också att partiet misslyckades med att sätta fokus på välfärdsfrågorna, trots att man ville att valet skulle bli en folkomröstning om välfärden.
Enligt Ulf Bjereld, ordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet, beror det här på att partiet valde att under hela våren tala om migration och lag och ordning.
– Om man hade pratat i alla fall lite mindre om migration och lag och ordning under våren 2018, så hade man underlättat för traditionella välfärdsfrågor att få en starkare plats på den politiska agendan, tror Ulf Bjereld.
Dessutom, när de här frågorna till slut stod på dagordningen, hamnade Socialdemokraterna, enligt flera som Ekot pratat med, i försvarsställning, till exempel när det gäller LSS, pensionärernas villkor och vårdköerna.
Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad ångrar inte att löftet om en familjevecka kom i slutskedet av valrörelsen.
– Man kan alltid diskutera om vi skulle ha lagt den tidigare men risken finns då att den faktiskt hade drunknat bland andra förslag, säger Lena Rådström Baastad.
Lena Rådström Baastad försvarar också valstrategin och menar att partiet under hela året har lagt fram konkreta och stora välfärdsförslag.