Det italienska public-serviceföretaget RAI:s nye chef kritiseras

2:21 min

Den politiska oppositionen i Italien menar att valet av en ny chef för public-serviceföretaget RAI inte gått rätt till och enligt facket bryter chefen mot flera lagar redan i sin första intervju.

I onsdags kväll valdes Marcello Foa till ny chef för RAI, vilket anses vara en stor framgång för högerledaren Matteo Salvini.

Den här gången fick valet även stöd av mediemogulen Silvio Berlusconi, som sänkte förslaget för två månader sedan men nu kommit överens med de andra partierna i högerkoalitionen.

Traditionellt sett har italienska medier alltid varit politiserade och politiska partier tillsätter ofta nya statliga mediechefer efter att ha vunnit ett val.

Marcello Foa är bland annat känd som journalist för att sprida falska nyheter. Han har nära band till högerpartiet La Lega och har länge arbetat för en tidning ägd av Berlusconi.

Enligt den politiska oppositionen har framröstningen av Foa inte gått rätt till. Vänsterliberala Partito Democratico menar att minst två röster borde ogiltigförklaras på grund av de inte går att utläsa, och att majoriteten för Foa därmed är ogiltig. Något den särskilda kommittén som ansvarar för röstningen nekar till.

Samtidigt fortsätter italienska journalistförbund att ifrågasätta den nye chefens legitimitet. I ett pressmeddelande uttrycker RAI:s fackförbund Usigrai och det italienska journalistförbundet skarp kritik.

De skriver att Marcello Foa är ett hot mot den journalistiska friheten och objektiviteten, och att han redan brutit mot flera lagar i sin första intervju som chef.

Bland annat pratar han om statlig styrning av public service, att han personligen fick frågan av Italiens vicepresident, La Legas ledare Matteo Salvini, om han ville ha posten som chef, och erkänner uttryckligen att han inte uppfyller kraven på opartiskhet som lagen ställer.

Marcello Foa har själv inte svarat på kritiken, men på frågor gällande RAI:s framtid säger han till Corriere della Sera att RAI behöver frisk luft, att företaget behöver förnya sig. Till den högerliberala tidningen La Verità säger han skulle gärna se ett RAI som liknar Netflix.