Ny riksdagsledamot vill att fler unga ska engagera sig

5:11 min

Nu har centerpartisten Jonny Cato Hansson lämnat Helsingborgspolitiken för riksdagen.

Punktligt, nästan på sekunden, kommer Johnny Cato Hansson gående till hörnet mellan Kullagatan och Stortorget där vi stämt träff.

– Jag tycker man ska komma i tid och jag brukar ha ordning och reda, säger han.

Platsen han valt för intervjun säger han symboliserar pulsen i Helsingborg.

– Här är liv och rörelse och en plats som passar mig bra eftersom jag tycker om att vara där det är mycket folk, säger Jonny Cato Hansson.

Efter fyra år som kommunalråd i Helsingborg och ett par år som ordförande i Vård- och omsorgsnämnden är 24-åringen numer en av 349 riksdagsledamöter.

– Jag kommer att jobba med justitiefrågor och migrationsfrågor i riksdagen. 

Och så var det det här med åldern då, hur ofta får han svara på frågor om att han är så ung?

– Jag fick många frågor för fyra år sedan när jag blev kommunalråd i Helsingborg och det är likadant nu när jag kommit in i riksdagen. Jag kan vara lite trött på det men eftersom jag vill att fler unga ska engagera sig är det en viktig fråga att svara på, säger han.

Den här första tiden i riksdagen handlar det om att lära sig hitta, hur man skriver motioner och hur det går till i utskotten.

– Det är från det lilla praktiska till påverkansarbete, säger Jonny Cato Hansson.

Hemma vid köksbordet har det alltid snackats mycket politik, inte så konstigt med tre familjemedlemmar i Helsingborgs kommunfullmäktige. 

Den senaste mandatperioden har han också varit kommunalråd i Helsingborg och ett par år som ordförande i Vård- och omsorgsnämnden. Men hur viktig politiken än är finns annat att prata om också.

– Ibland säger mina kompisar att jag ska lägga bort telefonen och ibland är det jag som säger att vi ska prata om något annat. Till exempel om HIF:s senaste värvning, säger Jonny Cato.

När han inte ägnar sig åt politik spelar han gärna teve-spel och umgås med kompisar och trivs på Olympia när Helsingborgs IF spelar.

En annan sida av Jonny Cato Hansson är att han har dansat pardans i många år.

– Det kan man säga är min lilla hemlighet.

Men om frågan kommer om att ställa upp i teveprogrammet Let's Dance, då blir det nobben.