
Nu får Gävles gratisparkerare börja betala
Nu är det slut med gratisparkering för 1000-tals bilister i Gävle. Från och med måndag 1 oktober måste alla gatuparkerare betala två kronor dagtid i tre nya parkeringszoner på Brynäs, Gävle strand och kvarteren söder om Kaserngatan.
Det känns surt tycker många. Särskilt de som bor i de nya parkeringszonerna och sedan gammalt är vana vid att parkera gratis på gatan utanför sina hus. Inger Dahlgren söder om söder hör till dem.
– Jag tycker att det är jättejobbigt! Man måste ju kunna parkera bilen där man bor!
Möjligheten att köpa boendeparkeringstillstånd för att sedan betala 350 kronor per månad för gatuparkering tycker Inger Dahlgren inte är något lockande alternativ:
– Det är ju mycket pengar, särskilt när man inte är garanterad plats. Jag måste ju byta plats varje dag på grund av datumparkeringen och 24-timmarsregeln - då är det inte säkert att jag hittar någon parkering!
Du tycker att det här är jobbigt?
– Ja, minst sagt! säger Inger Dahlgren.
Massageterapeuten Robert Johansson i Brynäszonen tycker precis tvärt om. Det faktum att han bara arbetar men inte själv bor i området, kan kanske förklara det:
– Jag tycker att parkeringsavgifter blir jättebra. Jag tar emot många kunder på min mottagning och de har svårt att hitta parkeringsplatser.
Med P-avgifter blir det fler lediga platser, menar du?
– Precis! Så är det, konstaterar Robert Johansson.
Bra med P-avgifter för besökande, men sämre för bofasta alltså. Gävle kommun ska "generellt vara restriktiv mot gratis bilparkeringsplatser" står det uttryckligen i kommunens parkeringspolicy.
Det ska vara småjäkligt för alla - är det möjligen orsaken till att de boende nu ska betala två kronor i timmen, klockan 9 till 18 vardagar och nio till tre lördag. Ja, det är i varje fall ingen smygbeskattning och inte heller någon miljöåtgärd säger Stefan Erixon, trafikingenjör i Gävle.
– Nej, det är det inte. Vi vill öka omsättningen och göra fler parkeringsplatser tillgängliga. Man ska inte parkera bilen i de här områdena bara för att sedan gå till jobbet i stan eller ta tåget någon annanstans, säger han.
Men finns det inte risk för boende som cyklar till jobbet nu tar bilen i stället, för att slippa betala där hemma?
– Jo, så kan det också bli. Men det är de som arbetspendlar in till Gävle som vi vill ha bort från de här bostadsområdena, säger trafikingenjör Stefan Erixon.