Nytt utsläpp i Visman

1:39 min

Ett utsläpp av såpa vid Bäckhammars bruk har lett till att nästan allt syre är borta ur vattnet i ån Visman och att vattnet blivit kraftigt missfärgat. Utsläppet inträffade i måndags, när man skulle starta upp efter ett underhållsstopp.

– Vi fick problem med en brunn där det blev stopp. Det gjorde att färskvatten gick in i produktion igen. När det körde runt i produktion så fick det med sig såpa. Reningen är inte gjord för att separera såpa från vatten, så när reningen blir full så rinner det över och ut i Visman, säger Marie Stenquist, kommunikationsdirektör på Nordic Paper Bäckhammars bruk.

För att åtgärda problemen har man bland annat ökat vattenflödet i Visman, för att få ett renare vatten. 

Så sent som i augusti släppte fabriken ut lut i Visman efter ett åskoväder. Det gjorde att en stor mängd fiskar dog. Nu har ett utsläpp alltså skett igen.

– Jag tycker att det är fruktansvärt beklagligt och sorgligt. Vi kan inte göra annat än att beklaga. Det är inget vi gör med flit eller vilja, vi jobbar dygnet runt nu och har tagit in externa konsulter. Nu är prio ett att få koll på miljösituationen, säger Marie Stenquist, kommunikationsdirektör.