Popula

Manlighetsforskning och finsk domedagspop

Maskulinitetsforskaren Anders Ahlberg anser att den moderna mannen har större frihet. Sonja Ranta och Samuel Tanskanen från bandet A.S.T.R.O sjunger om trubbel och oro.

Historikern och maskulinitetsforskaren Anders Ahlbäck kommer till Populastudion och pratar om manlighet. Enligt Anders har den traditionella genusordningen för många män varit en tvångsskjorta eller ett fängelse - att den har gynnat vissa män men långt ifrån alla män. Har männen beskrivits för ensidigt i historieböckerna? Hur är den moderna mannen och vart är vi på väg just nu? 

 Idag finns det större acceptans för att man kan vara en "mjukisman" utan att bli ifrågasatt. Och att vara bög räknades inte som en riktig man för 20-30 år sedan.

De vill inte göra glad musik. Nej inte alls. Musikstilen är sorlig och melankolisk och de kallar det själva för Finsk domedagspop. Medlemmarna Samuel Tanskanen och Sonja Ranta fann varandra genom en dejtingapp för 5 år sedan, men bestämde sig för att bara vara vänner. För två år sedan upptäckte de att deras röster passade ihop och startade bandet A.S.T.R.O - Alpha Strange Time Rewind Orchestra. I Popula berättar de hur de fann varandra tack vare deras finska rötter och på vilket sätt det finska arvet kommer fram genom musiken.

Popula med Jasmin Lindberg
Fredag 28 september kl 20.40 i P4 och Sisuradio
Facebook/Instagram/Twitter: SRPopula