Svenska Volkswagenägare utan ersättning

1:50 min

Det har gått tre år sedan det avslöjades att Volkswagen med hjälp av dataprogram manipulerat utsläppstester för dieselbilar. I många länder pågår processer för att bilägare ska få ersättning av Volkswagen, men inte i Sverige.

Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på intresseorganisationen Motormännen, konstaterar att det är svårt att driva ersättningskrav i Sverige:

– Här är det ju så att det inte är möjligt att påtala bränsleförbrukning som att det är något fel på bilen. En annan vanlig fråga är det här med det minskade värdet och det är inte heller någonting som man har rätt att få ersättning för så som lagstiftningen ser ut i dag. 

Så sent som för ett par veckor sedan så sa en tysk konsumentorganisation att de skulle stämma Volkswagen i en slags grupptalan, för att kräva ersättning för de som köpt dieselbilar som berörs av fusket. Stämningen genomförs efter en lagändring, som minskar den ekonomiska risk som den enskilda konsumenten tar.

Även på andra håll i Europa finns det gruppstämningar mot Volkswagen för att konsumenter ska få skadestånd. Men alltså inte i Sverige, Konsumentverket har beslutat att inte driva någon grupptalan mot Volkswagen, och en juristfirma har lagt ned försöket på grund av för litet intresse.

I USA har Volkswagen i en uppgörelse gått med på att betala ersättning till bilägare, kostnad över 100 miljarder kronor.

Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen i Sverige, menar att man i Sverige valt att åtgärda de bilar som berörs, och eftersom bilarna enligt honom inte blir sämre finns det heller ingen anledning att betala ersättning till bilägarna.