Dokumentär om författaren som skrev Millenium-böckerna

2:54 min

Nu visas en dokumentär om författaren Stieg Larsson på bio. Han skrev de kända deckarböckerna om Lisbeth Salander. Han var också en journalist som arbetade mot rasism.

Stieg Larsson skrev tre deckarböcker som kallas Millenium-trilogin. Huvudpersonen i böckerna heter Mikael Blomqvist och Lisbeth Salander. Böckerna kom mellan åren 2005 och 2007 och blev stora succéer. Både i Sverige och i många andra länder. Över 60 miljoner böcker har sålts.

Alla tre böcker har också blivit filmer. En av dem har också blivit en amerikansk film. Men författaren Stieg Larsson dog innan böckerna kom ut. Han fick aldrig uppleva framgången som författare.

Nu kommer en dokumentärfilm om Stieg Larsson. Den handlar mest om vad han gjorde innan han skrev böckerna. Han var journalist, och han undersökte och skrev mycket om rasistiska och nazistiska grupper. Han var med och startade den antirasistiska tidningen Expo.

Det är regissören Henrik Georgsson som har gjort dokumentärfilmen om Stieg Larsson. Filmen heter "Mannen som lekte med elden". Det är nästan samma titel som en av hans böcker. Den heter "Flickan som lekte med elden".

Dokumentärfilmen visas på bio i Sverige nu. Den ska också bli en TV-serie på kanalen TV4.