Nordfront-utgivare skyldig till hets mot folkgrupp

1:50 min

Den tidigare utgivaren av den nazistiska sajten Nordfront är skyldig till över 100 fall av yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp. Det anser juryn i målet vid tingsrätten i Örebro.

Kammaråklagare Jonas Löfström har drivit målet åt Justitiekanslern:

– Jag tycker det är en stor framgång att juryn tagit det beslutet. Sedan kommer det att bli en fortsatt prövning av rätten, men så långt som vi kommit är vi nöjda, säger han.

Den tidigare utgivaren fälls för publiceringar, merparten under 2018, på sajten Nordfront som drivs av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Det handlar bland annat om artiklar som publicerats tillsammans med bilder på Adolf Hitler och hakkors – som JK menat utgör hets mot folkgrupp.

Eftersom målet är ett tryckfrihetsmål är det en jury som avgör om ett brott begåtts, och juryn har alltså kommit fram till att mannen är skyldig till brott i 104 fall men friar honom på två av åtalspunkterna.

Det blir nu upp till domstolen att ta ställning om mannen ska fällas för de 104 fallen och vilket straff han i så fall ska få. Domstolen kan komma fram till en annan bedömning i de fallen juryn fällt.

– Jag tror att rätten kommer att fortsätta på linjen juryn börjat på, och det baserar jag på vad jag tycker är en stark och tydlig praxis.

Om de inte gör det vad händer då?

– Då får vi läsa domen och ta ställning till hur vi ska agera.

Mannen har förnekat brott på alla åtalspunkter. Tingsrätten i Örebro meddelar sin dom den 19 oktober.