Trump: FBI får i uppdrag att utreda anklagelserna mot Kavanaugh

1:58 min

En majoritet av ledamöterna i den amerikanska senatens justitieutskott har gett Brett Kavanaugh grönt ljus och röstat för att han ska bli domare i USA:s mäktiga Högsta domstol. Men innan senaten ska ställning ska FBI göra en utredning om de påstådda sexuella övergreppen.

Bakgrunden är att den republikanska majoriteten i senaten har enats om att en sådan utredning ska göras innan den avgörande omröstningen i senaten.

USA:s president Donald Trump har därför, under fredagkvällen, gett FBI i uppdrag att genomföra denna utredning.

Det innebär i sin tur att beslutet i senaten kommer att skjutas upp i ytterligare en vecka.

Med siffrorna 11 för och 10 emot, helt enligt partilinjerna, röstade utskottet till domaren Brett Kavanaughs fördel tidigare under kvällen.

Men det satt långt inne. För ord står mot ord mellan HD-domarkandidaten och Christine Blasey Ford, som anklagar honom för sexuella övergrepp år 1982 när de båda var tonåringar.

Senatorerna argumenterade länge och väl för sina ståndpunkter inför fredagens omröstning i utskottet.

Dramatiken inför omröstningen gällde hur den republikanske Arizonasenatorn Jeff Flake — som är en nyckelspelare och ofta mycket kritisk mot president Donald Trump — skulle rösta.

Strax innan mötet skulle inledas meddelade Flake att han avsåg att följa partilinjen och ge klartecken för Kavanaughs HD-nominering.

Beskedet väckte stor frustration och en rasande kvinna lyckades ta sig till den hiss som Flake befann sig i på väg till mötet.

– Titta mig i ögonen och säg till mig att det som hände mig inte betyder någonting, skrek kvinnan gråtande till Flake medan han stod kvar i hissen.

Kvinnan ska dessförinnan ha sagt att hon tidigare blivit våldtagen, rapporterar CNN.

Flera timmar senare, när det var dags för själva omröstningen, lämnade Jeff Flake rummet och genast började spekulationerna om att han hade ändrat sig.

När han återvände meddelade att han kommer att följa partilinjen och hoppas att det innan frågan avgörs i hela senaten, så ska en snabb FBI-utredning tillsättas för att utreda vad som hände 1982.

En vecka räknar han med att en sådan utredning skulle ta.

Hela processen visar hur uppskruvad stämningen är i Washington DC efter gårdagens känslostarka vittnesmål från Brett Kavanaugh och professorn Christine Blasey Ford.

Republikanerna ville inför fredagens utskottsomröstning att hela senaten röstar om Kavanaughs utnämning så snart som möjligt, även om utgången är oviss.

Nu går frågan vidare till den 100 ledamöter starka senaten, som redan på lördag kan inleda proceduren med att godkänna att utnämningen tas upp.

Vid 22-tiden på fredagkvällen meddelade den republikanska majoriteten i senaten att de är för en FBI-utredning. President Donald Trump godkände därefter en sådan utredning, enligt CNN.

Det innebär alltså att den slutgiltiga avgörande omröstningen i senaten om Kavanaugh ska väljas in som domare i USA:s Högsta domstol kommer därmed att skjutas upp i avvaktan på vad FBI-utredningen i så fall kommer fram till.

Men det är också långt ifrån säkert att Kavanaugh godkänns i senaten även om mycket tyder på det. Med 51 ledamöter har Republikanerna har minsta möjliga majoritet i kammaren.

Efter Flakes besked riktas blickarna nu mot tre republikanska senatorer — bland dem den mittenorienterade Mainesenatorn Susan Collins — som är osäkra röster. Blir det dött lopp går vicepresident Mike Pence in och kastar den avgörande rösten.

I torsdags lyssnade utskottet på Kavanaughs och Blasey Fords vittnesmål om händelsen på 1980-talet. Kavanaugh nekar totalt till anklagelserna, och han gav uttryck för både raseri och tårar under utfrågningen och beskrev "försöken att förstöra hans rykte" som en nationell skam. Trump beskrev hans vittnesmål som "kraftfullt och ärligt".

Blasey Ford å sin sida berättade detaljerat om vad hon menar var ett våldtäktsförsök under en fest 1982. Hon sade att hon är 100 procent säker på att det var Kavanaugh som tillsammans med en kamrat drog in henne i ett rum under en tillställning i Maryland.