Länsstyrelsen om utsläppet: "Riktigt, riktigt tråkigt"

1:33 min

Länsstyrelsens miljöskyddshandläggare var under fredagen på plats vid Bäckhammars bruk för att få veta mer om utsläppet.

– Det är ju en gråbrun sörja, det är som mjölk, säger länsstyrelsens miljöskyddshandläggare Peter Sundell.

Det var efter att Bäckhammars bruk i måndags skulle starta upp efter ett underhållsstopp som det blev stopp i en brunn. Det ledde i sin tur att stora mängder vatten forsade in och fick med sig såpa. Eftersom brukets reningsanläggning inte är gjord för att rengöra vattnet från såpa rann det istället rakt ut i ån Visman. 

– Här har du då människor som tar in hästar på grund av utsläppet, jag har pratat med många där nere. Det här är riktigt, riktigt tråkigt, säger Peter Sundell.

Utsläppet är det andra på kort tid. I mitten av augusti orsakade en åsknedslag att svartlut läckte ut i ån, något som gjorde att fiskarna dog. Det utsläppet utreds av polis som misstänkt miljöbrott, även detta utsläpp kan bli anmält av länsstyrelsen. 

– Vi är skyldiga att göra en sådan anmälan om det är ett utsläpp som skett på grund av försummelse eller uppsåt eller om det orsakat så stor olägenhet för miljön att det är straffbart, säger Peter Sundell.