Fortsatt dansk polisinsats – Säpo informerat

1:46 min

I Danmark pågick under natten en stor polisinsats med bland annat drönare och närvaro av kriminaltekniker vid området omkring Ringe på Fyn.

Det rapporterar danska medier. Svenska Säkerhetspolisen är informerad om polisinsatsen som pågått sen klockan 14 igår.

Den danska polisen är väldigt förtegen om den omfattande insatsen som har varat sedan klockan 14 på fredagen i större delen av landet.

All bil-, tåg- och färjetrafik från Själland mot Sverige, Tyskland och övriga Danmark var under några timmar avstängd på fredagen.

Köpenhamnspolisen gick ut med en efterlysning efter en Volvo V90 – en hyrbil som anmälts stulen från Malmö flygplats i början av augusti. I bilen ska "tre personer med koppling till grov kriminalitet" ha färdats.

Chefspoliskommissarie Jørgen Bergen Skov meddelade på en pressträff vid 19-tiden att bilen troligtvis hittats.

Danska underrättelsetjänsten PET är inkopplad och svenska Säpo har informerats.

– Det är en dansk polisinsats och vi har varit i kontakt med danska myndigheter för att bli informerad om händelsen, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef vid Säkerhetspolisen till Ekot.

Vad de tre efterspanade personerna misstänks för vill den danska polisen inte berätta.

– Det är en grupp personer som misstänks vara inblandade i allvarlig kriminalitet. Vi kan inte gå närmare in på vilken typ av kriminalitet, säger Jørgen Bergen Skov, som samtidigt betonar att allmänheten inte behöver oroa sig.

Polisen har upprättat en mobil ledningscentral nära Espe på Fyn och har en stark närvaro i området, skriver Ekstrabladet. Under fredagskvällen slog polisen också till mot en gård.

Boende uppger för tidningens utsända fotograf att fyra-fem smällar hördes i samband med att polisen gick in på tomten, med både civil och uniformerad personal.

Riad Tolba, presstalesperson för Köpenhamnspolisen, vill inte kommentera insatsen.

– Men jag kan säga att vi har insatser runt om i landet, säger han till Ekstrabladet.

Den beslagtagna Volvon har varit efterlyst i Sverige sedan den 3 augusti.

– Den är inte stulen, utan det rör sig om ett olovligt förfogande. Den är efterlyst eftersom den inte återlämnats inom avtalad tid. Detta ska ha skett i början av augusti på Malmö Airport, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region Syd.

Öresundsbron stängdes av i riktning mot Sverige vid 13.51 på uppmaning av dansk polis. Även Stora Bältbron, som förbinder Själland med Fyn i Danmark, stängdes helt för biltrafik. Några timmar senare släpptes trafiken över broarna på igen.

Den svenska polisen är i övrigt inte inblandad i ärendet.

– Jag har inga uppgifter om vilken typ av brottslighet bilen misstänks förekomma i. Vi har inga operativa åtgärder. Det enda är att vi bistod dansk polis med att stänga av bron, säger Anna Göransson.

Runt om i Danmark har det varit långa köer på vägarna på grund av de tidigare avspärrningarna och fordonskontrollerna. Vid 20-tiden förklarade Köpenhamnspolisen på Twitter att alla trafikkontroller upphört.