Vilket namn ska Makedonien välja?

2:15 min

Morgondagens folkomröstning i Makedonien beskrivs av många som en "nu eller aldrig"-chans, för att lösa den 27 år långa konflikten med grannlandet Grekland - om namnet Makedonien.

Samtidigt manar motståndarna till namnändringen till bojkott.

– Jag tror att det här är sista chansen att lösa den här frågan. Så många saker kan hända, nya politiker och nya förutsättningar att vi aldrig vet om det kommer en chans till, säger Ljubomir som står utanför en schackklubb för pensionärer i Makedoniens huvudstad Skopje.

Han tycker visserligen att det är fullständigt onödigt att behöva ändra på landets namn, från Makedonien till Nordmakedonien.

– Men det verkar som om vi inte har något annat val om vi vill en europeisk standard här i landet, med ett fungerande rättsväsende till exempel, säger Ljubomir. 

Enda sedan självständigheten från Jugoslavien i början av 90-talet har man från grekisk sida sagt att grannen i norr, Makedonien, inte kan kalla sig så eftersom Makedonien också är namnet på en region i norra Grekland. Och så länge som frågan inte är löst har Grekland blockerat Makedoniens väg mot Nato och EU.

Men så i somras kom båda ländernas regeringar överens om en lösning och nu sägs det, inte minst från omvärldens sida, måste man ta till vara på den här möjligheten för snart kan den kompromissvilja som just nu finns vara borta igen.

En majoritet av de som går och röstar i morgon väntas säga ja till en namnändring, motståndarna uppmanar i stället till bojkott av valet. Och om valdeltagandet blir för lågt, under 50 procent, räknas folkomröstningen som ogiltig.

Visserligen är den bara rådgivande men med ett stort folkligt stöd kommer det bli mycket enklare för den sittande regeringen att få igenom den grundlagsändring som krävs i landets parlament. Därefter ska också det grekiska parlamentet säga sitt.

Studenten Marija Jamandilovska tvekar in i det sista. 
 
– Vad skulle du tycka om att behöva byta namn på ditt land från Sverige, till Nordsverige? Det är inte så enkelt, säger hon.