Putin möblerar om efter skandalval i Vladivostok

2:06 min

Kommunisternas kandidat var nära att vinna över den Putinstödde guvernören.

Men i sista stund ändrades valresultatet i Vladivostok i Ryssland.

– Kreml låter mig delta i valet av principskäl, så att deras kandidat efteråt kan säga att han faktiskt vann med folkets stöd, säger Andrej Istjenko.

Andrej Istjenko är kommunisternas guvernörskandidat i Vladivostok, en strategiskt viktig marin- och hamnbas längst ut i sydöstra Ryssland.

När rösterna räknades i regionvalet för två veckor sedan såg det ut som att han skulle segra – men i sista stund ändrades valresultatet.

Den sittande Putinstödde guvernören vann i stället efter omfattande valfusk. Ryska valkommissionens har ogiltigförklarat valet och ett nytt val kommer hållas i december.

Sedan dess har Putin börjat möblera om bland kandidaterna till guvernörsvalet för att undvika ytterligare en skandal. I Vladivostok finns nu en ny kandidat – Oleg Kozhemjako, en man som tidigare varit guvernör i två grannregioner och som har lett flera framgångsrika valrörelser.

Kommunisternas kandidat Andrej Istjenko anser att rockaden är ett försök från Kreml att bli av med honom. Om de kommer att lyckas vet han inte men redan nu märker han av pressen. 
 
– Statskontrollerad media har kommit hit till regionen för att göra rena beställningsjobb mot mig och mitt företag, om sånt som helt enkelt inte existerar, säger han.

Själv har han inga planer att dra sig ur valet utan tror att många kommer rösta på honom. Inte minst de äldre som drabbas av den ryska regeringens beslut att höja pensionsåldern. 
 
– Kreml skulle aldrig våga ogiltigförklara ännu ett val, det skulle vara en alldeles för stor skam, säger han.