Skåne

Barnböcker ska minska oro för tandläkarbesök

1:21 min

Idag lanserar Folktandvården Skåne ett bokprojekt för alla barn som kommer till dem. Det ska bidra till ökad läsförståelse och minska oron för tandläkarbesöket.

Dimitra Kavalikiotis är projektledare för barnbokssatsningen på Folktandvården Skåne.

– Vi ville skapa en värld för barnen som kan knyta an till barnen och då kände vi att om vi tar fram historier eller sagor så är det ett bra sätt att knyta an till barnen och då blev böcker det naturliga valet.

80 procent av Skånes barn går till folktandvården regelbundet och det är till dem det nya bokprojektet riktar sig. Totalupplagan är på 150 000 exemplar och barnen kommer via böcker, som delas ut gratis vid tandläkarbesök, följa tandfen Lea som man hoppas kan bli en vän och väktare för de barn som kanske tycker det är lite läskigt att gå till tandläkaren.

– Vi har ju jätteduktiga behandlare som är jätteduktiga på att bemöta barn men genom att man får följa Lea och följa henne på kliniken och ta del av hennes historier i böckerna så tror vi att själva mötet med oss och tandläkaren kommer avdramatisera det hela lite för de barn som känner oro.