Jönköpings län

De irriterande älgflugorna är många i år

2:02 min

De är små, irriterande och blodsugande. Dessutom blir de fler.

Gunnar Lindblad är ordförande i Svenska jägareförbundet i Jönköpings län och är ofta ute i skogen och har märkt att älgflugorna är många i år.

– Ja, det har jag gjort. De ökar generellt och vi tror att det kan ha med klimatförändringar att göra.

Kanske har du märkt av den när du varit ute i skogen. Den platta, lite ljusare, blodsugande och envisa älgflugan, eller hjortflugan som den egentligen heter.

I år verkar de finnas i stora mängder, enligt insektsforskare på Statens veterinärmedicinska anstalt. Exakt varför vet man inte, men då och då förekommer de i massor. Kanske har det med den varma sommaren och en gynnsam vinter att göra.

Bäst trivs älgflugan i lurvig päls, på oss människor sätter dom sig oftast i nacken eller i håret där dom gärna hade övervintrat och fått suga blod.

– Man duschar tre gånger när man kommer hem. Men ändå kommer det ett par krypande i hårbotten, säger Gunnar Lindblad.

Men det är för djuren som de skapar störst problem när de är många som i år. Enligt P4 Värmland kan älgflugorna bli ett väldigt stort problem för älgarna på lång sikt.

Det håller Gunnar Lindblad med om.

– Vissa älgar har otroligt många på kroppen och då blir det ju ett problem. Det kliar på dem och blir det infektioner så kan älgarna säkert avlida av det.