Fråga vad du vill i P3

Vad händer om man avslöjar hur ett trick fungerar?

0:56 min

Caroline Ravn är magiker. Det började som ett intresse redan som fyraåring med hennes trollande farfar och idag är det hennes yrke, på heltid.

En magiker livnär sig på att vilseleda sin publik på ett eller annat sätt. Att komma på nya trick är en sak, men att avslöja de, det är något helt annat.

– Det får man ju inte göra. Vi har ju trollkarlarnas kodex som är "A magician never reveals his/hers secrets". Det fanns ett program på TV där en trollkarl avslöjade massor med tricks. Det slutade ju med att han blev stämd och förvisad ut i ingenstans, säger Caroline Ravn.

Men bli inte alltför nervös om du nu har delat en video på dig själv där du visar upp ett trick. I detta fallet handlade det om att trollkarlen hade avslöjat ett trick som var copyrightskyddat.

– Det tänker ju inte folk på. Att precis som folk skapar ett musiknummer så skapar vi ett trick som är copyrightskyddat, berättar Caroline.

Det är faktiskt inte bara avslöjandet av en magikers tricks som kan vara olagligt, utan också att använda sig av det utan lov.

– Det får man inte. Det finns till och med advokater som är specialintriktade på den här typer av tvister, säger Caroline.