Vicepresidenten: Kan vara över 1000 döda

1:56 min

Ett dygn har gått sedan den indonesiska ön Sulawesi drabbades av flera kraftiga jordskalv och en tsunami som slog in över staden Palu.

Räddningsinsatsen pågår. Hittills har närmare 400 människor bekräftats döda, men siffran kan stiga över tusen.

Det fruktar Indonesiens vicepresident.

I rasmassorna efter tusentals förstörda byggnader hittas nu skadade och döda människor. Så här långt över 380 döda, minst 540 skadade. Ett trettiotal personer saknas fortfarande, enligt de lokala myndigheterna.

Indonesiens vicepresident säger att siffran kan stiga till över tusen döda.

En av anledningarna till att så många människor sveptes med i tsunamivågen var att man förberedde en stor festival på stranden i Palu.

Det är vid stranden många av de omkomna har grävts fram under rasmassor och bråte.

Sjukhusbyggnaderna är skadade så nu vårdas människor i tält som satts upp på fotbollsplaner och gator långt ifrån hus ifall det skulle komma fler skalv som skulle kunna få dom att rasa samman.

Talesperson för den indonesiska katastrofmyndigheten sa att räddningsstyrkorna under det första dygnet har brottats med bristande möjlighet till kommunikation eftersom telefon och mobilnäten ligger nere.

Man har också svårt att komma fram till det drabbade området på grund av raserade vägar och broar. Därför har man bett det indonesiska flygvapnet om hjälp med helikoptertransport för att ta sig till Palu.

Nu tvingas man ta vägen via havet med marinens båtar för att transportera sjukvårdsutrustning, förnödenheter, sjukvårdspersonal och manskap.

I augusti drabbades ön Lombok av flera kraftiga skalv, då omkom över 500 personer. Den gången fick myndigheterna stark kritik för att räddningsinsatsen dröjde. Nu verkar det som att man inte vill göra om samma misstag.