Tiotusentals i protest mot presidentkandidatens sexism

1:48 min

I går hölls stora demonstrationer över hela Brasilien mot presidentkandidaten Jair Bolsonaro, som leder i opinionsmätningarna inför nästa veckas val.

Protesterna samlade framför allt kvinnor som opponerar sig mot Bolsonaros sexistiska och homofoba uttalanden.

– Jag är här av tre anledningar. Jag är kvinna, jag är svart, och jag är mot fascism och misogyni, säger Valeria Correia.

Hon var en av tusentals kvinnor som igår samlades i centrala Rio de Janeiro för att protestera mot presidentkandidaten Jair Bolsonaro, som leder i opinionsmätningarna inför valet nästa söndag.

Tiotusentals människor demonstrerade i flera städer både i och utanför Brasilien.

"Ele não", inte han, är slagordet som spridit sig på sociala medier de senaste veckorna, i protest mot Jair Bolsonaros sexistiska och homofoba uttalanden.

Bolsonaro har sagt att kvinnor inte är värda samma löner som män eftersom de kan bli gravida, han har kallat kvinnor för svaga, och under en eldfängd debatt sa han till en kvinnlig kongressledamot att hon inte ens var värd att bli våldtagen.

– Dagens protest är viktig eftersom vi inte bara kan nöja oss med att visa vårt motstånd enbart på sociala medier, vi måste ut på gatan. Vi kvinnor kan göra skillnad, säger Nayara Kelly.

Bolsonaro får 28 procent av rösterna i de senaste opinionsmätningarna. Arbetarpartiets kandidat Fernando Haddad kommer tvåa med 22%.

Om ingen kandidat får mer än 50% av rösterna nästa söndag kommer det bli en andra valomgång den 28 oktober.