Området drabbas av nya efterskalv – dödstalen stiger

1:21 min

Antalet offer för fredagens jordbävning och tsunami på den Indonesiska ön Sulawesi, kommer sannolikt att öka mycket kraftigt, det säger Indonesiens vice-president Josuf Kalla.

Många av offren har hittats under raserade byggnader. Bilder visar räddningsarbetare som gräver med händerna i rasmassorna efter husen som har rasat samman.

Det rapporteras om att många av offren har hittats i ett köpcenter i Palu där flera våningsplan har rasat som ett korthus och krossat de som var inne i byggnaden. Räddningsarbetet försvåras fortfarande av att vägarna i området är oframkomliga. Det gör att man inte får fram den utrustning man behöver för att kunna lyfta undan raserade husväggar och tak.

Indonesisk Tv sänder nu dygnet runt med uppdateringar om det stigande antalet döda från området kring staden Palu. Över 800 människor är bekräftade omkomna. 

Under natten har tiotusentals människor tvingats sova under bar himmel eller under enkla tältdukar som har spänts upp som skydd. Området drabbas hela tiden av efterskalv. Sedan igår eftermiddag har det registrerat ett tjugotal efterskalv med magnituden 5 och högre.

Nu koncentrerar sig en stor del av räddningsstyrkan på att nå staden Donggala. Området med runt trehundratusen invånare ligger norr om Palu.

Ingenting har hörts från Donggola efter tsunamin och jordskalven i fredags. Det är ett illavarslande tecken och nu säger Indonesiens vicepresident Josuf Kalla att dödssiffran kommer att stiga till flera tusen när räddningsmanskap kommer fram till alla drabbade områden på Sulawesi.

Att man inte har hört något från Donggola behöver inte tolkas som att hela staden är utraderad utan myndigheterna tror att det beror på att all kommunikation med staden har slagits ut efter skalven och tsunamin.

Samtidigt fruktar man det värsta. Idag kommer Indonesiens president Joko Widodo till området för att med egna ögon se katastrofens omfattning.