18 ungdomar i Lysekil sätter sitt hopp till gymnasielagen

1:55 min

I Lysekil har 18 ensamkommande ungdomar ansökt om att få stanna i Sverige för att gå klart gymnasiet. Ansökningstiden för den så kallade gymnasielagen går ut i dag, söndag.

Idag är det den sista dagen för ensamkommande barn som anlände till Sverige före den 24 november 2015 att ansöka om uppehållstillstånd i samband med gymnasiestudier.

Den nya gymnasielagen gäller för ungdomar som sökte asyl när de var under 18 år, men som har fyllt 18 och blivit vuxna i väntan på besked och som vill plugga klart, till exempel gymnasiet.

– Av de 20 som vi i Binna stöttar är det 18 som berörs och har ansökt, säger Maria Bodestig, aktiv i organisationen Binna som engagerat sig för de ensamkommande som passerat 18-årsgränsen.

Om de skulle få stanna, hur ser deras fortsatta liv i Lysekil ut då?

– Den stora utmaningen är boendet. Vi hoppas att kommunen förstår att de då kommer att ha uppehållstillstånd och därmed behöver stöd för att hitta lägenheter, säger Maria Bodestig.

Migrationsöverdomstolen slog för ett tag sedan fast att gymnasielagen kan tillämpas och det betyder att Migrationsverket nu ska pröva de över 8 000 ansökningar som legat vilande under sommaren.

Kraven på de berörda ungdomarna är att de måste fullfölja en gymnasieutbildning och därefter har de sex månader på sig att hitta ett jobb. Därefter kan de ansöka om permanent uppehållstillstånd, men bara om jobbet löper under minst två år, vilket i praktiken betyder en fast anställning. Det får inte vara jobb som subventioneras av till exempel arbetsförmedlingen och de måste kunna leva på lönen.