Så hög blev notan för fotbollsfesterna

1:59 min

Fotbollsyran i somras har nu kommit till kommunernas ekonomi. Bara i Skåne kostade de offentliga visningarna av turneringen miljonbelopp.

P4 Malmöhus har frågat de skånska kommunerna hur mycket de lagt på visning av fotbolls-VM och det visar sig ha skiljt sig rejält åt.

I Malmö stad, där man gjorde en medveten satsning att visa alla matcherna, kostade kalaset fyra miljoner kronor, mer än dubbelt så mycket än budgeterat. Projektledare Felicia Fredriksson menar att det, till stor del, beror på den oväntade svenska framgången.

- Vi hamnar lite mer för att Sverige gick vidare, det var ingen som kunde förutspå det riktigt. Det blev ett större arrangemang än vad vi hade kunnat räkna med. Det kom folk från hela regionen.

I Helsingborg och Landskrona sammanföll VM-turneringen med SM-veckan, vilket gjorde att storbildsskärmar redan fanns på plats. Därför stannade kostnaden där på 175 000 kronor i Helsingborg, och 40 000 kronor i Landskrona.

I Kristianstad samarbetade kommunen med projektet "Den orangea staden". Där slutade notan på 75 000 kronor. I Lund kostade storbildsfesterna närmare en halv miljon kronor, då ingår även kostnader för bajamajor. I Trelleborg kostade visningen runt 30 000 kronor.

Enligt Felicia Fredriksson smids det nu planer i Malmö om att upprepa succén redan till nästa sommar:

- Jag hoppas nu att andra kommuner också ser hur populärt det här är och att man vill göra en satsning på dam-VM också.