Stängs av för sexistisk kommentar

1:05 min

Malmös Marcus Sylvegård stängs av i två matcher för otillbörligt uppträdande, meddelar SHL i ett pressmeddelande. Hockeyforwarden tilldelades matchstraff under lördagens SHL-match hemma mot Djurgården, och anmäldes sedan till disciplinnämnden.

Domaren Morgan Johansson säger att Sylvegård blev utvisad på grund av en grov sexistisk kommentar riktad mot en spelare i Djurgården. Enligt anmälan skrek han: ”Din jävla horunge”.

– Han uttryckte sig sexistiskt. Då är det match penalty som gäller. Det var mot Djurgårdsspelaren, och det var rätt grovt, säger Morgan Johansson till Kvällsposten.

Inför årets SHL-säsong har domarna uppmanats att agera mot just den typen av språkbruk.

– Vi har varit väldigt tydliga på alla domarutbildningar, på alla nivåer, att det ska vara matchstraff, säger Björn Wettergren på Svenska ishockeyförbundet till TT.

Sylvegård säger i ett yttrande till SHL:s disciplinnämnd att han är ångerfull, men att hans kommentar var ett svar på en sexistisk kommentar från en av Djurgårdens spelare.

Malmös sportchef Patrik Sylvegård, och pappa till Marcus Sylvegård, tycker att det var felaktigt ordval som användes, men är ändå kritisk mot avstängningen och resonerar så här kring förolämpningar på isen:

– Det sägs mycket värre saker som domaren inte reagerar på. Om jag säger ”bögjävel” till dig på isen, då skrattar man ju bort det, säger Sylvegård till SVT Sport.