Myndigheten: Vågen drog med allt i sin väg

1:41 min

I Indonesien börjar myndigheterna få en tydligare bild av skadorna efter fredags jordskalv och tsunami som drabbade ön Sulawesi.

Man bekräftar att minst 830 personer har omkommit och att hundratusentals människor är drabbade.

– Vi förväntar oss en ökning av antalet döda.

Talespersonen Sutopo Purwo Nugroho för den indonesiska katastrofmyndigheten berättar vid en snabborientering om läget att dödssiffrorna är mycket högre än vad man trodde, och att skadorna är mer omfattande än vad man först förmodade.

Det handlar om tusentals hus, sjukhus, köpcenter och hotell som har kollapsat. En bro spolades bort av tsunamin och huvudvägen till Palu är fortfarande oframkomlig på grund av jordskred och ras.

– Tsunamin kom inte ensam, det drog med sig allt i sin väg, sa Sutopo Purwo Nugroho.

Sutopo Purwo Nugroho berättade att skadorna troligen är större längs kusten norr om Palu, i ett område som heter Donggala, och som ligger närmare skalvens epicentrum. Ingenting har hörts från Donggala efter tsunamin och jordskalven i fredags.

Det är ett illavarslande tecken. Området kring staden har runt trehundratusen invånare.

De tusentals drabbade samlas nu i ett femtiotal evakueringscenter som finns runt om i Palu. Det råder fortfarande brist på sjukvårdsmateriel, mat, vatten och drivmedel i området.

Många av offren som hittats under morgonen fanns i ett köpcenter i Palu där flera våningsplan rasade som ett korthus och krossat dom som var inne i byggnaden. Räddningsarbetet försvåras fortfarande av de många efterskalv som hela tiden drabbar området.

Just nu är Indonesiens president Joko Widodo på plats för att själv få en bild av katastrofens omfattning.