Hamilton vinnare efter stallorder

2:05 min

Lewis Hamilton har tagit ytterligare ett steg närmare sin femte VM-titel i formel 1 – tack vare kontroversiella stallorder. Britten vann loppet i Sotji sedan Valtteri Bottas släppt förbi sin stallkamrat på väg mot segern.

– Jag skulle kalla det för stöld. När man byter plats på det sättet är det ojust mot den som leder och mot den som leder, säger Radiosportens Formel 1-expert Fredrik af Petersens.

Finländaren Bottas var inte glad över att behöva släppa förbi sin stallkamrat när han låg i ledning efter halva loppet. Han fick lugnas ner i radiokommunikationen som kunde höras i tv-sändningen.

Fredrik af Petersens menar att Bottas inte hade något val.

– När han får en teamorder är det bara att flytta på sig. Annars blir det bråk efteråt. Det luktar lika illa som i Österrike när Rubens Barrichello fick order om att flytta på sig för Michael Schumacher. Det gör inte sporten populär, tvärtom. Det blir ett nackslag för det hela. För mig är racing att den snabbaste förare vinner loppet, säger af Petersens.

Stallorder förbjöds för några år sedan, men eftersom det var svårt att avgöra vad som var order eller inte order så släpptes det förbudet.

– Vi har varit förskonade senaste åren från det här. Kanske har det hänt, men då har det gjorts snyggare vid depåbytena. Men att göra på det här sättet är synnerligen dåligt och sämsta reklam man kan göra för sporten, säger Fredrik af Petersens.

Lewis Hamilton försökte tona ner händelsen efteråt.

– Bottas var en riktig gentleman som släppte förbi mig, men han kämpar inte om VM-titeln som jag gör.

Lewis Hamilton har nu 50 poängs försprång till Sebastian Vettel med fem lopp kvar av formel 1-VM. Vettel kom trea i Sotji.

– Leder man så stort behöver man inte ta såna här kontroversiella beslut, säger af Petersens.

Marcus Ericsson hade förhoppningar om ett bra race efter ett starkt kval, men slutade på 13:e plats, i det första loppet sedan svensken fått besked om att han petas av sitt stall Sauber till nästa säsong.

– Det är frustrerande. Jag hade mycket fart, men det är svårt att köra om här och tyvärr fastnade jag bakom andra bilar hela tävlingen, sade Ericsson till Viasat.

Ericssons stallkamrat Charles Leclerc gjorde ett starkt lopp och kom sjua.