Oklart läge i Makedonien efter extremt lågt valdeltagande

1:36 min

Runt 90 procent av dem som röstade i den rådgivande folkomröstningen sa ja till ett namnbyte till Nordmakedonien, och därmed till möjligheten att påbörja förhandlingar med EU och NATO. Men det mycket låga valdeltagandet, runt 35 procent, gör att resultatet inte anses giltigt av landets valkommission.

I Makedonien konstaterar valkommissionen att landet inte nått något resultat i söndagens rådgivande folkomröstning om landet ska heta som det gör nu, eller Nordmakedonien.

Bara drygt 35 procent röstade, och det krävdes minst 50 procent för att folkomröstningen skulle vara giltig.

Skälet till det låga valdeltagandet anses vara den bojkott namnbytesmotståndarna genomfört just för att omröstningen inte skulle bli giltig.

Makedoniens premiärminister, EU:s utvidgningsambassadör och NATO-ledningen säger att eftersom runt 90 procent av dom som röstade sa ja till ett namnbyte, så bör det bli av.

Nu går frågan till det makedonska parlamentet.

Tidigare på söndagskvällen rapporterade vår korrespondent Johanna Melén, på plats i SKopje, så här:

Vallokalerna i #Makedonien har stängt. 34% valdeltagande vid 18.30 enl valkommissionen. Lär bli infekterad debatt om folkomröstningens giltighet.

— Johanna Melén (@jmelen) 30 september 2018

– Det här är viktigt för mitt land, för mina barn och deras framtid, säger Ivana Minoski som kommer ut från en vallokal i en förort söder om huvudstaden Skopje.

Hon har barnen, en son och en dotter vid sin sida.

– Det här är den bästa lösningen. Vi har befunnit oss i samma läge i 27 år nu, säger hon.

Så länge har Makedonien varit ett självständigt land och så länge har grannlandet Grekland krävt att man ska byta namn. Makedonien är också en region i norra Grekland och genom att kalla sig så gör Makedonien, menar grekerna, i princip anspråk på grekiskt territorium.

Och därför har Grekland blockerat Makedoniens väg mot EU och Nato. Men i somras kom ländernas regeringar överens om en kompromiss där Makedonien blir Nordmakedonien mot att grekerna häver sitt veto.

Vid vägen som leder bort från vallokalen står Atso Oparoski under vinrankorna på sin garageuppfart.

– Ska du inte gå och rösta? ropar en granne som går förbi

– Nej, säger Atso, jag har ingen lust.

– Jag är för EU men bara om vi får behålla vårt namn som det är, Makedonien, säger Atso.

Motståndarna till uppgörelsen med Grekland manar till valbojkott idag och just ett lågt valdeltagande kan äventyra omröstningens legitimitet.

För även om folkomröstningen bara är rådgivande kommer ett tydligt ja göra det enklare för regeringen att driva igenom den grundlagsändring som också krävs i parlamentet.

Och innan allt är klart ska också Greklands parlament godkänna uppgörelsen.

Blir det så kan ett Natointräde och påbörjade EU-förhandlingar vänta redan nästa år.

Bobi Iljoski kommer till vallokalen tillsammans med sin fru och sina två döttrar. Att byta landets namn är ett svårt beslut. Men livet är viktigare än ett namn, säger han.