Ett år efter våldsamma folkomröstningen i Katalonien

2:07 min

Det har gått ett år sen den våldsamma folkomröstningen när Katalonien röstade om självständighet från Spanien.

I helgen har det varit många demonstrationer, bland annat i Nou Barris, en förort till Barcelona.

Nu är det ett år sen Katalonien höll en folkomröstning om självständighet. Det blev våldsamt när polis försökte stoppa omröstningen och många civila skadades. Nu ett år senare, byter demonstrationerna av varandra i Katalonien.

I dag hölls en manifestation där bland andra Pilár Sorrigué var en av deltagarna.

– Det är en viktig dag för händelsen fick oss att enas i kampen, men det är också sorgligt eftersom så många oskyldiga blev misshandlade.

Hon delar ut gula nejlikor till ett hundratal människor som har samlats i förorten Nou Barris i Barcelona.

Blommorna ska de fästa i grindarna utanför fyra av de skolor som var vallokaler för ett år sen, och dit polisen kom för att stoppa omröstningen på ett mycket våldsamt sätt.

900 personer uppsökte sjukhus efter den 1 oktober i fjol med såväl blåmärken som chockskador. En ung man blev blind på ett öga efter att ha träffats av polisens gummikulor.

Omröstningen bojkottades av oppositionen och ogiltigförklarades senare, men ledde ändå till en självständighetsförklaring och till att 9 politiker och politiska aktivister frihetsberövades, fyra har gått i självvald exil. Rättegångarna ska inledas i januari nästa år.

Förundersökningen mot polisen las däremot ner.

I går blev det sammandrabbningar i centrala Barcelona efter att den spanska polisens fackförbund hade fått demonstrationstillstånd. Det slutade med att självständighetsaktivister sprutade ner den katalanska polisen med färg. Sex personer greps.

I morgon kväll väntas nya manifestationer i Barcelona.

Regionen förblir delad mellan de som envist fortsätter kampen för självständighet och de som vill att Spanien ska förbli ett land. Till de senare hör Nieves Flores Arias.

– Separatismen har alltid funnits, säger hon, men vi hade inte så här många konflikter förr, säger hon.