Fredrik af Petersens: Ordet bestulen är det enda rätta

2:05 min

Radiosportens formel 1-expert om stallordern som stoppade Valtteri Bottas som var på väg att vinna Sotjis F1-lopp.

– Valtteri skulle ha vunnit det här loppet. Vi ändrade det, erkänner Mercedes teamchef Toto Wolff.

Många andra tycker att ordet bestulen är det enda rätta.

Och vad som gör mig ännu argare är att Wolff hade lovat att han skulle få vinna.

– Vi diskuterade innan loppet att om Valtteri leder så skulle han få göra det in i mål. Men sedan fick Lewis blåser på däcken och Sebastian kom ifatt så vi var tvungna att ta ett icke populärt beslut eftersom det handlade om mästerskapet.

Så det där löftet glömde man snabbt.

– Men så händer något i loppet och allt ändras, som det gjorde idag. Egentligen skulle vi vara nöjda med en  dub-belseger men det gick mot Valtteri.

– Man måste kunna lita på killarna och exakt på samma sätt som de kan lita på oss. Och det gör känslan ännu värre men seger är seger.

Det är alltid James Vowles, som är teamets taktiker, som pratar med föraren när han har något negativt att säga.

– Valtteri. Det är James. Lewis har blåsor på vänster bakdäck och pressas av Sebastian.

Sedan tog det inte lång tid innan de två stallkamraterna bytte plats.

När bilarna var på väg tillbaka till depån knastrade det till i Valtteris radio.

– Valtter här är Toto. Svår dag för dig och oss. Vi pratar om det när vi träffas och kommer då att förklara det.

Att Mercedes gjorde helt rätt tyckte också ett par före detta förare som arbetar som tv-experter och sa att man hade regerat helt rätt.

Men förutom Mercedes så var de ensamma om det för det tog inte många minuter innan det bröt en rejäl shitstorm i social media och det med alla rätt. Man får inte glömma publiken som köper dyra biljetter och sedan inte få se hur dagens bästa och snabbaste förare vinner. Publiken reagerade också på sitt sätt. Tyst när Lewis blev intervjuad. 

– Jag ville det inte, säger Lewis och såg ut som en förlorare istället för en vinnare.

Det första han gjorde i depån var att gå fram till Valtteri och prata med honom. Men när man såg finländarens min så spelade det ingen roll vad stallkamraten sa.

– När jag fick informationen sa jag att de skulle säga till Valtteri att han skulle köra fortare. Det kändes inte bra att köra om honom.

Ingen som tvivlar på det.

– Det är en underlig känsla för det var inte så jag ville vinna.

Jubel när det var Valtteris tur.

– Jag vet inte vad skall säga, var hans första kommentar.

– Alla såg ju vad som hände. Tiden kommer att visa om det var nödvändigt eller ej. När det gäller konstruktörs vm så spelar det ju ingen roll om jag ligger före eller ej.

Valtteri vill inte dra upp vad man pratade om innan loppet. Bara att det finns många olika varianter och en av dem är en order.

– Vad vi pratade om angåra bara oss. För teamet hade det ju inte spelat någon roll om jag eller Lewis vinner. Vad som var den utslagsgivande faktorn var är var Lewis befinner sig i kampen om titeln.

I tv-rutan såg man hur teamchefen Toto Wolff satt med fingret på knapp och på den stod det tactic. Och den tryckte han in.

– Vi är egentligen racers och man kör ett lopp och den snabbaste vinner. Men vi är också tänkande människor. Den bittra realiteten är att vi har drygat ut ledningen och den under en säsong som ibland har varit svår. Då måste man helt enkelt ta det som är möjligt och det var vad vi gjorde, säger Wolff och försöker försvara ordern.

– Jag förstår mer än väl att den andre föraren är besviken men vi var tvugna att skydda Lewis mot Sebastian, som började komma närmre. På Lewis däck hade det bildats blåsor.

Österrikaren kan förklara hur mycket han vill men det är för många ändå svårt att acceptera. Det hade också Valtteri. På pallen försökte Lewis räcka över pokalen som en liten tröst men Valtteri vägrade ta emot den men gick efter viss tvekan upp och ställde sig högst upp. Vilket egentligen är förbjudet enligt reglerna.

På ett av de sista varven trodde tydligen finländaren att cheferna skulle hålla sitt löfte.

– Hur kör vi? Hur skall loppet sluta, frågade han sin raceingenjör.

– Behåll positionen. Vi pratat efteråt, blev svaret.

Efter loppet sa Valtteri att det hade varit en svår dag.

– Självklart perfekt för teamet med en dubbelseger men för mig personligen var det är tufft lopp. Vi går genom alla scenarior och tittar på fakta innan loppet. Lewis leder sitt mästerskap och stallet det andra så vi har en plan. Men idag var det svårt att förutse vad som skulle ske under tävlingen och hur det skulle sluta.

Lewis tyckte också det hade varit en svår dag.

– Valtteri gjorde ett mycket bra arbete och var bäst i kvalet och en gentleman i loppet och släppte förbi mig. Han kör ju inte längre om titeln. I vanliga fall hade jag jublat men Valtteri hade förtjänat segern. Idag handlade det om vad som var det bästa för stallet eftersom vi försöker vinna bägge titlarna.

Redan innan Valtteri hade kommit i mål knastrade det till i Valtteris radio.

– Valtter här är Toto. Svår dag för dig och oss. Vi pratar om det när vi träffas och kommer då att förklara det.

Efter depåstoppet kom Lewis ut efter Sebastian men kom förbi ett varv senare. Engelsmannen klagade över att Seb hade ändrat linje två gånger, en gång är tillåtet, för att försvara sig. Men Lewis hade nog ändå räknat med det så det kom inte som en överaskning. Domarna kollade men tyckte allt var ok.

– Lewis försökte i andra kurvan men jag kunde stoppa honom. I den första hade jag inte sett honom och hade inte en aning om var han var. Trodde att han var på yttern och sedan var jag tvungen att ge mig. Även om jag inte ville utan ville vara tuff men fair.

– Lewis och Valtteri arbetade perfekt ihop. I slutet av loppet drog Valtteri ner på tempot så att Lewis kom ifatt.

I starten var tysken på väg om Lewis som dock kunde dra nytta av det lilla luftmotståndet bakom Valtteri och det gjorde att han kunde behålla sin plats och på väg in i andra kurvan köra ut till vänster, bredvis finländaren, och på det sättet blockade Sebastian. Och därmed var alla hans chanser borta.

Vettel tillhör den skaran som faktiskt försvarar Mercedes agerande.

– Jag vet att ni gillar att ställa hårda frågor, sa han på presskoferensen.

– Men i den här situationen behöver jag inte tänka efter och fråga mig vad de gjorde. Alla era frågor är inte rättfärdigade.

Fanns en riktig racerförare i loppet.

Max Verstappen. Startade från 19:e rutan och kommer i mål som femma och dessutom lett i många varv. Ok lite konstgjort för de andra kom in och bytte däck men holländaren, som dagen innan fyllt 21, stannade kvar ute. Inte undra på att han med stor majoritet blev vald till loppets förare.

Men gjorde Red Bull ett stort misstag när man frivilligt bytte motor både hos Max och Daniel Ricciardo? Det innebar ju att de flyttades ner till de sista platserna på gridden. Max femma och australiensaren sexa.

– De andra gasade i början och slet däck. Varken Max eller Daniel hade några problem, säger Christian Horner.

Teamorder är något som alltid diskuterats.  2002 i Österrike blev det en rejäl skandal när Rubens Barichello blev tillsagd att flytta på sig.

– Let Michael pass for the championship, lät de nu legendariska orden från Ferraris teamchef Jean Todt.

Reaktionen blev enorm och alla vadslagningsbyråer vägrade att ha något med F1 att göra. Några besvikna fans försökte till och med stämma Scuderia för bedrägeri. Fia reagerade med att förbjuda order men gav upp efter ett par år eftersom det var omöjligt att övervaka. Fanns ju så många sätt att kringgå det. De senaste åren har man gjort det på ett lite elegantare sätt och förarna har bytt plats efter däcksbytet.

Nu gör Mercedes det på ett sätt som påminner om Österrike. Och social media reagerar. De nya ägarna Liberty Media skrev för ett par veckor sedan ett sponsoravtal med marketing firman Interregionel Sports Group, som säger att man skall utveckla live vadslagning vid loppen.

Vem vill satsa pengar på när risken är stor att den snabbaste av någon anledning inte får vinna? Med tanke på image och sitt goda rykte gjorde Mercedes inte bara sig själva en stor björntjänst utan också formel 1. Tänk vilket spännande lopp mellan Lewis, Valtteri och Sebastian vi hade kunnat få se de sista varven.

I Monaco, som var loppet efter det berömda i Östterike 2002, satt Ross Brawn på kommandobryggan och åt bananer så att alla kunde se att han kom ihåg vad hans föräldrar lärt honom. Att man skall inte prata med mat i munnen. Kommer någon hos Mercedes göra samma sak i Japan?

För Marcus Ericsson blev det bara en otacksam 13:e plats. Men lyfter ändå på mössan för det har ju inte varit en lätt vecka för honom. Man kan ju inte vara särskilt motiverad när man får veta att man inte får stanna kvar i stallet nästa år. Men så kör ett proffs. 

Felix Rosenqvist har skrivit på för Chip Ganassi Racing. Stallkompis blir Scott Dixon, som vunnit mästerskapet fem gånger.Och de har samma manager. Stefan ”Lill Lövis” Johansson.