Hopplösa flyktingliv i Ukraina

2:25 min

I Ukraina finns över 1,5 miljoner internflyktingar som lämnat sina hem på grund av kriget. I staden Bachmut några mil från fronten bodde förr 40 000 människor, i dag finns även 90 000 flyktingar registrerade där.

– Först och främst tär det på min hälsa, mina nerver, denna hopplöshet. Åren går förbi, jag är 66 år gammal. Vid min ålder önskade jag mig ett lugnt liv, men det blev inte så, säger Valerij Andreevich.

Han bor i ett rum med sin fru och ett barnbarn. Toalett, dusch och kök delar de med sex andra familjer. Det är som ett litet flyktingkollektiv, i en lägenhet, i ett sexvåningshus i den lilla staden Bachmut, några mil från fronten i östra Ukraina.

Det fyraåriga limbo flyktingarna har levt i, det har tärt på deras mentala hälsa, det säger Anna Doronina, från organisationen Barnens leende, som jobbar med människor på flykt i Bachmut.

– De som flyr lever under stark långvarig stress, de har övergett sina hem, sina jobb och måste anpassa sig till ett helt nytt liv, säger Anna Doronina.

Det finns mer än 1,5 miljon registrerade internflyktingar i Ukraina. De bor inte i stora läger, de bor och lever överallt i det ukrainska samhället.

Som i Bachmut - en gång en liten småstad på landsbygden – en stad för 40 000 människor, nu är de många fler.

– Om vi pratar om Bachmut så finns här cirka 90 000 flyktingar registrerade, de finns här som en stad inuti staden, säger Anna Doronina.

Arbetslösheten är hög, det råder brist på bostäder, skolplatser och sjukvård.

– Om man har stora svårigheter, ingen utväg och svaga nerver. Vanligtvis leder det till att man kanske tar livet av sig, säger Valerij Andreevich.

Men han och hans fru har med sig ett barnbarn i Bachmut. Hon går i skolan och hon ska ha en framtid.

– Ett barnbarn är ett barnbarn, och hon ger vårt liv ett värde och får själva livet att bara fortsätta, säger Valerij.