
Nio väntar på rättegång efter självständighetsomröstningen
I dag är det ett år sen en omröstning om självständighet genomfördes i Katalonien. Omröstningen olagligförklarades och ledde till att sammanlagt nio politiker och aktivister frihetsberövades i väntan på rättegång.
Ordföranden för kulturföreningen Omnium Cultural, Jordi Cuixart, är en av de nio politiska aktivister och politiker som är frihetsberövade i väntan på rättegång.
Jordi Cuixart anklagas för "våldsamt uppror" efter att ha arrangerat manifestationer, andra för att ha genomfört omröstningen om självständighet och självständighetsförklaringen.
Marcel Mauri är vice ordförande för kulturföreningen Omnium cultural, och han betonar att hela självständighetskampen har varit fredlig, utan våld.
Fyra politiker har gått i självvald exil, bland dem den förre katalanske regionpresidenten, Carles Puigdemont.
De spanska myndigheternas jakt på honom har visat att han inte kan ställas inför rätta för "våldsamt uppror", varken i Belgien eller Tyskland, eftersom den brottsrubriceringen inte går att tillämpa där.
Marcel Mauri anser att de är politiska fångar, och att Spanien inte är en fullgod demokrati.
– Det är inte så illa som i Turkiet och Kina, men inte heller lika bra som i Tyskland eller Sverige, säger Marcel Mauri.
Rättegången ska inledas i januari. Saken kompliceras av att Carles Puigdemont har stämt domaren för den spanska högsta domstolen, Pablo LLarena, för att inte vara opartisk och för att han hindrat Puigdemont att arbeta politiskt.
Att den spanska staten är beredd att betala domarens rättegångskostnader, gör många separatister besvikna på den nye socialistiske premiärministern Pedro Sanchez.
Men många är besvikna i Katalonien, inte minst de som inte vill att Spanien ska delas.
En man som presenterar sig som Carlos säger att "de som talar spanska respektive katalanska aldrig har haft problem att leva tillsammans tidigare"
– De dumheter som skapar konflikter nu måste politikerna lösa, säger Carlos