Makedoniens utrikesminister till Ekot: "Det är bråttom nu"

2:34 min

Efter gårdagens rådgivande folkomröstning i Makedonien, om att byta namn på landet, hävdar nu både regering och opposition att de segrat. Och nu kan det bli tal om nyval.

Oppositionen, som uppmanade till valbojkott, hävdade att deras linje segrat, eftersom bara 37 procent gick och röstade.

Samtidigt lyfter regeringen fram att en mycket stor majoritet, 91 procent av de som gick till vallokalerna, sa ja till att ändra landets namn till Nordmakedonien, och därmed öppna vägen mot EU och NATO.

– För Makedonien finns inget alternativ till EU och Nato. Spela inte spel med vår framtid, sa premiärminister Zoran Zaev på en presskonferens i Skopje sent i går kväll.

Efter folkomröstningen, som är rådgivande, är det nu upp till landets parlament att rösta igenom den föreslagna namnändringen och skriva in den i landets konstitution.

Men för att det ska gå krävs att också delar av oppositionen röstar ja.

– Annars blir det nyval, sa premiärminister Zaev.

Folkomröstningen i går om att byta namn från Makedonien till Nordmakedonien kom efter den historiska uppgörelse som slöts mellan Greklands och Makedoniens regeringar i somras.

Då lovade Grekland att häva sitt veto mot ett makedonskt Nato- och EU-medlemskap mot att Makedonien ändrar sitt namn.

Makedonien är också namnet på en region i norra Grekland och genom att använda sig av samma namn gör grannlandet i norr anspråk på grekiskt territorium, menar grekerna.

Makedoniens utrikesminister Nikola Dimitrov, som tillsammans med sin grekiska kollega förhandlat fram namnuppgörelsen, säger till Ekot att det är bråttom nu, om man vill lösa den konflikt som pågått i 27 år.

– Vi har väntat väldigt länge, vi är veteraner på att vänta så vi vill gärna skynda nu, säger Nikola Dimitrov.

Han hoppas nu att oppositionen ska lägga partipolitiken åt sidan och tänka på landets bästa.

– Det här är en möjlighet för Balkan att bevisa att vi också kan skapa framtid, inte bara historia, säger utrikesminister Nikola Dimitrov.