Samelistan utanför maktens centrum i Kiruna

2:53 min

Efter höstens val tillhör första gången Samelistan oppositionen i Kiruna kommun. Och Samelistans Åsa Larsson Blind ser en risk med hur den nya kommunledningen ser på de samiska frågorna.

- Vi har ju haft ett samarbete med andra partier under förra mandatperioden i Kiruna. Det förs samtal för hur vi ska kunna arbeta tillsammans, vilka delar, eller om och hur vi kan föra vidare samverkan, det är ju partier som vi står närmare i sakfrågor än de styrande partierna gör, säger Åsa Larsson Blind.

Med sina dryga fyra procent av rösterna fick Samelistan i årets kommunval fler röster än i föregående val. Partiet behåller sina två platser i kommunfullmäktige, men eftersom de inte ingår i den nya kommunledningen med Centern, Moderaterna, Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna ställs andra krav på hur Samelistan ska kunna driva sina frågor de kommande fyra åren.

Åsa Larsson Blind i Samelistan tror inte man behöver oroa sig för snabba dramatiska förändringar. Men hon framhåller att Gunnar Selberg som leder Kirunas nu största parti, Centerpartiet och som fick en tredjedel av rösterna, har en annan syn än Samelistan när det gäller de samiska frågorna.

- Vår självklara syn är att samiska kulturen, samiska näringarna och rennäringen är en tillgång och en möjlighet för Kiruna kommuns framtida utveckling. Där har vi hört att han snarare framhåller rennäringen och samebyarnas verksamhet som ett hinder i hans möjlighet att utforma sin politik, där är glappet för stort.

Gunnar Selberg håller med om att det finns intressekonflikter mellan Centerpartiets politik och rennäringen, men menar att det handlar om att skapa samförstånd. Bland annat vill Centerpartiet öppna upp för fler fritidshusområden, vilket Gunnar Selberg menar att samebyarna kan ha synpunkter på.

- Men det är där vi behöver den här dialogen, det är sånt tryck från Kirunaborna att bygga stugor, så de måste vi få till, genom samförstånd. Jag tycker inte att samebyn eller rennäringen hindrar oss att genomföra vår politik, men däremot är jag medveten om att vi är lite väl inriktade på att exploatera områden och låta folk bygga. Jag tycker att det är en bra princip som vi haft att vi får exploatera områden som redan är exploaterade eller i närheten av dem, säger Gunnar Selberg, partiledare för centerpartiet i Kiruna.

Nya Kirunapartiet är också med i den styrande koalitionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio