Sverige bistår i utredning av terrorattentaten i Belgien

1:41 min

Svenska åklagare har de senaste åren ett ökat samarbete med andra EU-länder i utredningar av misstänkt terrorism. Ett av länderna är Belgien, där man fortfarande utreder terrordåden i Bryssel 2016, där en svensk man är misstänkt för inblandning.

– Som ni vet har vi en svensk misstänkt, han är misstänkt för attackerna i Bryssel och i Paris, säger Frédéric Van Leeuw, federal åklagare i Belgien, som inte närmare vill kommentera bevisningen mot den svensk som är misstänkt för inblandning både i terrordåden i Bryssel 2016 och Paris 2015.

Det var i mars 2016 som 32 människor dödades av tre självmordsbombare i Belgiens huvudstad Bryssel, kort efter attentaten grips den svenska medborgaren som bland annat ska ha setts på övervakningsfilmer med en av självmordsbombarna. Senare upptäcks svenskens dna i en lägenhet som kopplas till attentaten i Paris året innan och han är nu misstänkt också för det.

Även en man som bott i Sverige och som dödades av belgisk polis vid ett tillslag misstänks ha varit inblandad i attentaten.

Det här är en av de terrorutredningar utomlands där svenska åklagare fått begäran om att hjälpa till att utreda spår och kopplingar till Sverige. I utredningen har belgiska åklagare utredare bland annat fått hjälp med husrannsakningar, att säkra kommunikationsutrustning och att hålla vissa förhör i Sverige. Enligt vice chefsåklagare Hans Ihrman på riksenheten för säkerhetsmål sker ett löpande arbete kopplat till utredningen i Belgien.
 
– Vi har arbetat konstant med det ända sedan den svenska medborgaren greps i Bryssel, och vi följer den här utredningen oerhört noggrant och ställer upp och hjälper löpande den belgiska utredningen med vad de kan behöva, stort som smått.

Behöver de fortfarande hjälp i Sverige?
 
– De behöver ständig möjlighet att ställa frågor, att komplettera luckor och brister i den utredningen för att få den slutliga kartbilden som jag utgår från att de behöver presentera i en slutlig rättegång.

Frédéric van Leeuw, federal åklagare i Belgien, säger till Ekot att utredningen väntas vara klar i slutet av året, och att hans enhet då ska fatta beslut om åtal. Rättegång blir det sannolikt först nästa år, eller 2020.

 – Kanske 2019, eller i början av 2020 kommer vi att ha rättegång i Bryssel, säger han.