Fler besökare på Bokmässan i år

0:29 min

Årets bokmässa är över och antalet besök hämtade sig något från förra årets störtdykning.Det känns verkligen som att vi är tillbaka med starkt och rätt fokus på rätt innehåll, säger mässansvariga Frida Edman, till TT.

2017 gjorde den högerextrema tidskriften Nya Tiders medverkan och nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrationer att Bokmässan i Göteborg tappade 19 000 besök jämfört med 2016. I år vände det uppåt igen med 85 371 besök under helgen, en ökning med 8 000 från förra året.

– Vi har haft en ökning samtliga dagar, varav lördagen hade den största ökningen. Jämfört med 2016 så är vi inte riktigt tillbaka men det känns otroligt kraftfullt framåt, säger Frida Edman.

Hon berättar att årets stora dragplåster har varit artisten Magnus Uggla, samt Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, vars seminarium var fullsatt med långa köer utanför. Frida Edman är även nöjd med årets bokförsäljning hos utställarna.

– Det visar verkligen att bokmässan är relevant som marknadsplats för just bokförsäljning.

Nästa års tema blir Sydkorea, med(ie)vetenhet och jämställdhet.

– Där har vi redan bokat 2019 års första författargäst. Samar Iazbek heter hon och är en syrisk författare som har intervjuat 19 kvinnor om deras liv i krigets helvete.