Kalmar län

Allt färre läggs in på sjukhus efter trafikolyckor

0:44 min

Allt fler som skadas i trafiken vårdas på akuten och skickas sen hem i stället för att läggas in på sjukhus. Antalet som läggs in på en avdelning i Kalmar län har minskat med 22 procent de senaste tio åren.

– Det är bra att skadorna inte är så allvarliga att man måste läggas in på sjukhus. Det kanske säger något om trafiken och bilarnas säkerhet, säger Urban Nylén, sakkunnig på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

I Kalmar län vårdades i fjol 109 trafikskadade på sjukhus, en minskning med 52 personer sedan 2009. Som är det år som haft den högsta noteringen av andelen skadade i trafiken. Det visar siffror från Socialstyrelsen som Siren tagit fram. Andelen minskar också trots att antalet skadade legat på en stabil nivå.

Trots minskningen med 22 procent de senaste tio åren så låg länet i topp förra året. 2017 var det bara Dalarna och Gotlands län som hade en högre andel trafikskadade som behövde läggas in på sjukhus, än Kalmar län. 

Minst andel trafikoffer som läggs in på sjukhusavdelning fanns förra året i Stockholms län, nästan hälften så många som Kalmar län.