Dom mot Kulturprofilen inleder Nobelvecka utan litteraturpris

1:54 min

I dag faller domen mot den så kallade Kulturprofilen, som försvaras av boråsadvokaten Björn Hurtig, och som har kopplingar till Svenska Akademien. Samtidigt börjar tillkännagivandena av årets alla Nobelpris, och avsaknaden av en litteraturpristagare blir påtaglig.

Frågan är om förtroendet för Akademien kan skadas ytterligare om det blir en fällande dom mot Kulturprofilen?

Så här svarar Nobelstiftelsens styrelseordförande, Carl-Henrik Heldin:

– Svenska Akademien måste ta i tu med sina problem med eller utan en fällande dom mot Kulturprofilen.

Är skadan redan skedd så att säga?

– Ja, det är helt klart att Svenska Akademien har råkat ut för en stor skada och nu är det viktigt att man tar itu med sina problem och återupprättar sitt rykte.

Nobelsstiftelsens styrelseordförande Carl-Henrik Heldin vill inte gå in närmare på hur han tycker att det arbetet går, eller när förtroendet för svenska akademin kan vara återställt.

Det var anklagelser om sexövergrepp och trakasserier, riktade mot den man som i medierna kallas Kulturprofilen, som för knappt ett år sedan blev startskottet för Svenska Akademiens kris, och i förlängningen ledde till att inget litteraturpris delas i år.

En av de kvinnor som berättat om övergreppen i Dagens Nyheter gjorde i samband med det en polisanmälan, och åtal väcktes mot honom.

När rättegången avslutades förra måndagen häktades mannen, på sannolika skäl misstänkt för ett fall av våldtäkt.

Mannen, som är gift med en ledamot i Svenska Akademien, nekar till brott.

I dag klockan 11.00 faller tingsrättens dom mot Kulturprofilen, och bara en halvtimme senare tillkännages Nobelpriset i medicin. Forskarvärldens ögon är riktade mot Sverige under den här veckan.

Carl-Henrik Heldin säger att Nobelstiftelsen har varit orolig för hur krisen i Akademien ska påverka synen på Nobelpriset internationellt.

– Det är något som vi har varit oroliga för, och det har förvisso påverkat synen på Nobelpriset i litteratur, temporärt får vi hoppas.

– Men vi har inga indikationer på Nobelprisen som delas ut i andra ämnen. Oavsett om det blir en fällande dom eller inte så är Nobelstiftelsens fokus på de pris som faktiskt delas ut och vi ser fram emot det här med stor tillförsikt och stort intresse.

– Och i Sverige kanske Nobelpriset är mest uppmärksammat i december men internationellt sett är det den här veckan i oktober som är mest uppmärksammad.