Årsdagen för folkomröstningen: Aktivister blockerar vägar och järnväg

2:49 min

I Katalonien i Spanien blockerar självständighetsaktivister flera vägar och järnvägslinjer under måndagen, på årsdagen av folkomröstningen om regionens självständighet.

Hundratals aktivister ockuperar en höghastighetsjärnväg i Girona norr om Barcelona. Centrala gator i Barcelona är blockerade och också en motorväg.

Omröstningen liksom utropandet av självständighet för reigionen, olagligförklarades av myndigheter och ledde till nu att sammanlagt nio politiker och politiska aktivister frihetsberövades i väntan på rättegång.

Bland dem fängslade finns ordföranden för kulturföreningen Omnium cultural. Marcel Mauri är vice ordförande för samma förening.

Ordföranden för kulturföreningen Omnium Cultural, Jordi Cuixart, är en av de nio politiska aktivister och politiker som är frihetsberövade i väntan på rättegång. Han anklagas för "våldsamt uppror" efter att ha arrangerat manifestationer. Andra för att ha genomfört omröstningen om självständighet och självständighetsförklaringen.
Marcel Mauri betonar att hela självständighetskampen har varit fredlig, utan våld.

Fyra politiker har gått i självvald exil, bland dem den förre katalanske regionpresidenten, Carles Puigdemont. De spanska myndigheternas jakt på honom har visat att han inte kan ställas inför rätta för "våldsamt uppror" varken i Belgien eller Tyskland. Detta eftersom den brottsrubriceringen inte går att tillämpa där.

Marcel Mauri anser att de är politiska fångar och att Spanien inte är en fullgod demokrati.
– Det är inte så illa som i Turkiet och Kina, men inte heller lika bra som i Tyskland eller Sverige, anser han.

Rättegången ska inledas i januari. Saken kompliceras av att Carles Puigdemont har stämt domaren för den spanska högsta domstolen, Pablo Llarena. Llaren har blivit stämd för att inte vara opartisk och för att han hindrat Puigdemont att arbeta politiskt. Att den spanska staten är beredd att betala domarens rättegångskostnader, gör många separatister besvikna på den nye socialistiske premiärministern Pedro Sanchez.

Men många är besvikna i Katalonien, inte minst de som inte vill att Spanien ska delas. En man som presenterar sig som Carlos säger att "de som talar spanska respektive katalanska aldrig har haft problem att leva tillsammans tidigare".

– De dumheter som skapar konflikter nu måste politikerna lösa, säger Carlos.