Kulturprofilen döms till fängelse för våldtäkt

2:20 min

Den så kallade Kulturprofilen döms till två års fängelse för en våldtäkt som begåtts 2011.

Fallet har orsakat en djup kris i Svenska Akademien, som den 72-årige mannen i åratal stått nära.

Skandalen, som bland annat inneburit att årets Nobelpris i litteratur uteblir, inleddes vid tiden för den internationella #Metoo-kampanjen.

Kulturprofilen anklagades då, i november 2017, i en DN-artikel av flera kvinnor för åratal av sexuella övergrepp och trakasserier.

Mannen döms nu, av en enig nämnd i Stockholms tingsrätt, för att ha våldtagit en av kvinnorna. Våldtäkten skedde genom våldsamt oralsex en natt i början av oktober 2011.

Kvinnans psykiatriker, som fick höra om händelsen två år senare, berättar i domen att kvinnan fruktade för sitt liv och blev svårt traumatiserad.

Kulturprofilen, som är gift med en Akademiledamot och länge innehaft en central position i svenskt kulturliv, har nekat till anklagelserna.

Han hävdar att han och den målsägande haft frivilligt sex vid de två tillfällen åtalet tar upp.

Kvinnan fortsatte i någon mån att träffa mannen mellan och efter övergreppen och polisanmälde honom först sex år efter händelserna.

I domen förklarar hon och hennes väninna detta med Kulturprofilens stora inflytande i kultursektorn generellt och över deras arbetsplatser specifikt.

Vännen ska också ha berättat om andra kvinnor som mannen trakasserat och förföljt.

Men efter DN-artikeln möttes den målsägande kvinnan av "ett stöd för henne och hon upplevde att de som hade uttalat sig i artikeln togs på allvar", vilket fick henne att anmäla, enligt domen.

Teknisk bevisning saknas och rätten har i hög grad förlitat sig på vad de inblandade hävdar samt en journalanteckning.

– (Den målsägande kvinnans) berättelse har varit både detaljerad och mycket noggrann. Det hon berättat om hur oralsexet genomfördes, det styrks av sex vittnen varav två har varit hennes läkare och terapeuter, säger lagman Gudrun Antemar vid en pressträff.

Att kvinnan under flera års tid berättat "i allt väsentligt samma berättelse" till flera av varandra oberoende personer, till exempel om en detalj som att Kulturprofilen efter övergreppet föste hennes huvud över sängkanten för att hon inte skulle kräkas på honom, borgar enligt rätten för trovärdighet och tillförlitlighet.

Kvinnans målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz anser att det är en stark och välskriven dom.

– Min klient är väldigt lättad för att tingsrätten kom fram till en fällande dom.

Kulturprofilen frikänns från en av våldtäkterna, kommer ni överklaga domen?

– Jag kommer inte kunna svara på den frågan nu. Vi överväger, diskuterar och analyserar domen, säger Elisabeth Massi Fritz.

Kulturprofilen döms förutom fängelse också till att betala 115 000 kronor plus ränta i skadestånd till kvinnan.

Domen kommer att överklagas, säger Kulturprofilens advokat Björn Hurtig till Ekot.