Malmö

Envis Malmöboxare siktar på världsmästartitel

3:47 min

Malmösonen och revisorn Sven Fornling kan bli den tredje skåningen som blir världsmästare i proffsboxning.

Som barn var Sven Fornling överviktig och inget vidare på skolidrotten. När han var tio år bestämde han sig för att börja boxas. Nu är han snart 30 och har varit proffsboxare i fem år med 14 vinster av totalt 15 matcher.

Han är svensk och baltisk mästare och den 15 december Malmöboxaren gå sin hittills viktigaste match, en fajt om världsmästarbältet i lätt tungvikt i IBO, en av de stora internationella proffsboxningsorganisationerna. Motståndaren är tysk-armeniern Karo Murat som är fem år äldre och har gått dubbelt så många matcher.

– Jag är extremt hungrig och det talar för mig så klart. Jag tror han kommer underskatta mig, jag underskattar absolut inte honom. Jag vet att jag kan slå honom, säger Sven Fornling.

De senaste fem åren har två välkända svenska proffsboxare fått allvarliga skador i ringen. Senast Erik Skoglund som fick en hjärnblödning förra året och svävade mellan liv och död. Nu har han börjat träna igen men det är oklart om han nånsin kommer kunna boxas på elitnivå igen.

– Jag är jätteledsen för deras skull och framförallt för deras familjers och vänners skull, men för mig personligen, som sagt jag lever med den här risken ständigt och jag vet att det kan hända. Jag tycker det är värt ändå.

Han tycker att det är konstigt att Sverige har varit så hårt drabbat med tanke på de strikta läkarundersökningar som görs.

– Men samtidigt är det en sport som går ut på att man ska försöka knocka varandra, det kommer hända olyckor. Men just för att olyckorna sker av kontrollerat våld gör att det blir en moraldebatt kring det. Det finns många andra sporter där folk skadar sig titt som tätt, både huvud och knäna, benen och allt möjligt.

Åtta svenskar har hittills blivit världsmästare i proffsboxning, bland andra skåningarna Maria Lindberg från Malmö och Armand Krajnc från Landskrona.

– Jag känner mig säker på att jag kan gå hela vägen och bli världens bästa boxare i min viktklass, säger Sven Fornling.