Mannen som samarbetade med Svenska Akademien döms till fängelse

2:42 min

En man som har samarbetat med Svenska Akademien döms för våldtäkt. Mannen döms till fängelse i två år.

Svenska Akademien är en viktig grupp som jobbar med litteratur och det svenska språket. De delar också ut Nobelpriset i litteratur. Anklagelserna mot mannen har skapat en skandal och kris i Svenska Akademien.

Mannen är gift med en medlem i Svenska Akademien. Han hade en klubb som fick pengar från Svenska Akademien. Kända kulturpersoner samlades på föreläsningar och fester på klubben.

I höstas sa flera kvinnor att mannen hade begått sexuella övergrepp och trakasserier mot dem. Tidningen Dagens Nyheter skrev en stor artikel, där 18 kvinnor berättade om mannen. Mannen kallades "kulturprofilen". Det är för att han är mycket känd i Sveriges kulturvärld.

Det blev en stor skandal och bråk i Svenska Akademien. Flera medlemmar har lämnat akademien. Därför kommer akademien inte att dela ut något Nobelpris i litteratur i år.

Det blev en rättegång mot mannen. Han åtalades för två våldtäkter mot en kvinna. Kvinnan säger att hon blev våldtagen av mannen två gånger, år 2011.

Idag dömdes alltså mannen. Han döms för en av våldtäkterna mot kvinnan. Domstolen tingsrätten tycker inte att det finns tillräckligt med bevis för den andra våldtäkten. Mannen får straffet två år i fängelse.

Mannen säger att han är oskyldig. Hans advokat har sagt att de ska överklaga domen. Det betyder att det kan bli en ny rättegång.