Gunnar Bolin: Kan försvåra för Akademien att återfå förtroendet

3:14 min

Den så kallade Kulturprofilen dömdes idag i Stockholms tingsrätt till två års fängelse för ett fall av våldtäkt. Gunnar Bolin om hur det påverkar Svenska Akademien.

Fallet kring Kulturprofilen har orsakat en djup kris i Svenska Akademien, som mannen har nära kopplingar till. Kulturprofilen dömdes också till att betala 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

– Egentligen rör den fällande domen Kulturprofilen och den målsägande kvinnan, men indirekt berör den Svenska Akademien. Det kan inte minst se på alla kommentarer som kommit sedan domen kom. Det beror på att grunden till krisen i Svenska Akademien var artikeln i Dagens Nyheter förra året där 18 kvinnor anklagade Kulturprofilen för både sexuella trakasserier och våldtäkt. Kvinnan som var målsägande var en av de 18, säger Gunnar Bolin.

Hur påverkar den här domen krisen inom Svenska Akademien?

– Den kris som uppstod i Svenska Akademien har grund i dessa anklagelser mot Kulturprofilen. Inte minst för att Svenska Akademien varit sammankopplad på många olika sätt. Han har haft en klubb tillsammans med sin hustru som sitter i Svenska Akademien. Väldigt många i Akademien har uppträtt på denna klubb och han har fått bidrag av Akademien Han har indirekt varit väldigt involverad och när han nu fälls för våldtäkt kommer frågorna upp till ytan igen, säger Gunnar Bolin och fortsätter:

– Nobelstiftelsen kommer nog undersöka om den här fällande domen internationellt sett kommer att kommenteras mer än Nobelprisen som tillkännages den här veckan. Det finns en aspekt av det här som är väldigt tydlig, Akademien får inte dela ut ett pris i år på grund av en trovärdighetskris. Nobelstiftelsen och Svenska Akademien kom överens om detta tillsammans. Men för att Nobelstiftelsen i framtiden ska återge förtroendet till Akademien vill de att Akademien ska lösa sin kris snarast. Visar det sig att man utomlands fortsätter att tala om Nobelpriset i litteratur i samband med våldtäkt och sexuella trakasserier tror jag att det kommer vara hemskt svårt för Akademien att återfå förtroendet, om de inte löser krisen väldigt snabbt, säger han.

Kulturnytt har sökt både Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson och nobelstiftelsens vd Lars Heikensten.