Dopning och idéer om maskulinitet bidrar till våldsbrott

1:16 min

Idag arrangeras en konferens i Härnösand om sambanden mellan dopning, stereotypa maskulinitetsnormer och allvarliga våldsbrott.

Det är länsstyrelsen som arrangerar konferensen och redan igår träffades gymägare och andra som driver träningsanläggningar och liknande för en fördjupad utbildning om dopning och riskerna vid användandet av dopningspreparat.

Idag kommer bland annat polisen att berätta hur man jobbar lokalt. Polisinspektör Henrik Blusi från Sundsvall tycker att konferensen är viktig.

– I hela Sverige tror man att minst 30 000 dopar sig regelbundet och det förekommer även här i Sundsvall och Timrå och hela Västernorrland. Dopning förekommer bland elitmotionärer, vanliga motionärer, killar som vill få stora biceps och sexpack på magen och kroppsbyggare som tävlar. Det är jätteviktigt att ha utbildning och konferenser om detta, säger Henrik Blusi.

Dopning ökar risken för våldsbrott och impulsiva vredesutbrott och den som missbrukar förändras fysiskt, psykiskt och socialt. Närstående kan utsättas för aggression, svartsjuka, misstänksamhet och våld.

– Gymägarna tipsar polisen om missbruk men polisen kan själv misstänka dopning när ett våldsbrott gått över gränsen så att det är mer våld än normalt, säger Blusi.