Nord- och Sydkorea röjer minor vid gränsen

1:58 min

En minröjningsoperation har i dag inletts längs gränsen mellan Nord- och Sydkorea. Det finns minst 800 000 minor på den sydkoreanska sidan som ligger kvar sedan Koreakriget på 50-talet. Att man nu börjar röja bort dem är en konsekvens av det senaste mötet mellan Nord- och Sydkoreas respektive ledare, rapporterar vår utsända från Sydkorea.

I Sydkorea firar man arméns dag, samtidigt som minröjningsarbetet inletts vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea. Åtgärden är ett sätt att försöka minska på spänningen mellan de två länderna som formellt fortfarande är i krig med varandra.

Det område som nu berörs är det gemensamma så kallade säkerhetsområdet i Panmunjom som ska vara fritt från minor inom 20 dagar, enligt ett uttalande från det sydkoreanska försvarsdepartementet.

Beslutet om minröjning togs vid toppmötet mellan ländernas respektive ledare Nordkoreas Kim Jong Un och Sydkoreas Moon Jae-in i förra månaden.

Jeong Do-Sang är författare och leder arbetet med en gemensam ordbok för Nord- och Sydkorea och om några dagar åker han till Pyongyang. Han har också arbetat med människor som skadats av minorna längs gränsen. Han tror att det kommer att ta tio år att innan alla minorna är borta.

– Att få bort minorna handlar inte bara om att bli av med ett vapen från kriget utan också om att få stopp på en inhuman krigsföring, säger Jeong Do-Sang.

När det regnar så förflyttas minorna till ställen som tidigare ansetts säkra, säger han.

– Att vanliga människor går på promenad och plötsligt blir av med halva sitt ben, det borde inte få ske. Så det är viktigt. Jag hoppas de får borta alla minor så att det blir en demilitariserad zon på riktigt, säger Jeong Do-Sang.