Valet 2018 Kalmar län

S och M bildar majoritet i Oskarshamn: "Vi når varandra"

2:56 min

Socialdemokraterna och Moderaterna vill styra Oskarshamn ihop de kommande fyra åren. Det presenterades på en pressträff på måndagen.

I ett pressmeddelande meddelar Socialdemokraterna och Moderaterna att de har börjat samarbeta för att bilda majoritet i Oskarshamns kommunfullmäktige.

"Det parlamentariska läget efter valet kräver att vi alla tar ansvar för att vår kommun ska fortsätta utvecklas", skriver partierna i ett uttalande.

På en presskonferens berättade partierna mer om sin överenskommelse.

– Jag tror inte vi kommer märka några drastiska förändringar. Vi har märkt att vi båda två står för en stabil och hållbar politik som leder till utveckling, säger Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ingela Ottosson är Moderaternas kommunalråd:

– Vi har haft mycket förhandlingar senaste veckorna och det känns att vi når varandra. Även om vi ideologiskt har olika utgångspunkt är det ingen tvekan om att det här är för Oskarshamns bästa.

En av frågorna som diskuterats mest inom S-lägret är införandet av Lagen om valfrihet inom hemtjänsten.

– Där har vi haft alternativen att gå i opposition eller att vara med i en majoritet och påverka utformningen och göra innehållet så socialdemokratiskt som möjligt, och vi har valt den vägen, säger Andreas Erlandsson.