Wislander: ”Får se om Ekdahl du Rietz är landslagsduglig”

1:37 min

I våras gjorde han comeback i klubbhandbollen. Nu återvänder Kim Ekdahl du Rietz även till landslaget med sikte på OS 2020
– Kanonroligt, säger Magnus Wislander.

29-åringen finns med i Sveriges trupp till landskamperna mot Spanien och Österrike.

Han spelade i landslaget senast 2014, då han i januari var med i VM, där Sverige slutade sjua. Senare under året lade han ner landslagsspel.

– Jag har haft en dialog med Kim ända sedan jag blev förbundskapten. Det här blev ett resultat av att han kom tillbaka till handbollen och skrev ett längre kontrakt med Paris, säger förbundskapten Kristjan Andrésson, och fortsätter:

–Kim är framför allt en väldigt bra handbollsspelare, världsklass både framåt och bakåt. Dessutom utvecklar han vår grupp med sin erfarenhet.

Så här säger Kim Ekdahl du Rietz själv till handbollslandslagets hemsida:

– OS 2020 är det stora målet. Och sen att få bra mästerskap på vägen dit, så det här två åren som kommer är väldigt spännande, säger han. 

Under våren 2017 slutade han helt med handbollen, för att ett år senare göra comeback. Först i sin gamla tyska klubb Rhein-Neckar Löwen, och sedan skrev han ett tvåårskontrakt med franska Paris Saint-Germain.

Radiosportens expert Magnus Wislander är dock inte helt övertygad om att Ekdahl du Rietz blir en stor förstärkning.

– Det är ju ett jätteroligt besked. Sen får man se om han platsar egentligen, om han är landslagsduglig. Det är ju det han ska bevisa. Men för svensk handboll är det kanonroligt, och själv tycker jag att det är skitroligt, säger han, och fortsätter:

– Att när man lägger av, och får blodad tand igen och känner att det är kul... Då ska man också få en chans om man är så bra.

Sverige ska under hösten och våren spela i en ny landslagsturnering, Euro Cup, där man inleder mot Spanien i Malmö den 24 oktober och borta mot Österrike den 28 oktober.

I turneringen delar de tre nationer som ska arrangera EM 2020: Sverige, Norge och Österrike. Dessutom ingår regerande Europamästaren Spanien som liksom arrangörsländerna inte behöver kvalspela för en plats i mästerskapet. De fyra länderna möter varandra i matcher samtidigt som EM-kvalet spelas.


 

Truppen

Målvakter
Andreas Palicka, Rhein-Neckar Löwen, 83 A-landskamper/2 mål
Mikael Appelgren, Rhein-Neckar Löwen, 71/1
Vänstersex:
Jerry Tollbring, Rhein-Neckar Löwen, 47/140
Hampus Wanne, SG Flensburg-Handewitt, 18/33
Mittsex:
Andreas Nilsson, Telekom Veszprem, 118/268
Jesper Nielsen, Paris SG, 98/133
Max Darj, Bergischer HC, 37/21
Högersex:
Niclas Ekberg, THW Kiel, 163/672
Mattias Zachrisson, Füchse Berlin, 116/266
Vänsternio:
Kim Ekdahl Du Rietz, Paris SG, 75/225
Lukas Nilsson, THW Kiel, 52/124
Simon Jeppsson, SG Flensburg-Handewitt, 30/70
Philip Henningsson, IFK Kristianstad, 18/16
Mittnio:
Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 64/228
Linus Arnesson, Bergischer HC, 17/17
Högernio:
Albin Lagergren, IFK Kristianstad, 33/93