Jönköping

Sprickor och stängda dörrar – så påverkas grannarna av hotellbygget

3:20 min

Vibrationer från byggandet av höghushotellet i Jönköping har orsakat skador på gamla Regionens hus. Nu ska noggranna kontroller säkra byggnaden från fler skador.

Förra veckan stoppades bygget av höghushotellet på Tändsticksområdet i Jönköping när det visat sig att vibrationerna från spontningsarbetet orsakat skador på närliggande hus. Väggarna i det intilliggande anrika stenhuset där Smålands turism och Länstrafiken håller till där började spricka och byggarbetet pausades därför.

Komplikationerna ställer krav på både kommunen och byggföretaget. Skanska har nu nya värden att följa och arbetet är mer komplicerat.

– Just nu är ett förslag att man ska förborra i marken till exempel. Vi har haft sakkunnig personal här som har besiktat huset och konstaterat att byggnaden för tillfället har satt sig klart och den inte rör sig längre, säger Daniel Islann, enhetschef kommersiella fastigheter, Jönköpings kommun.

Bevakning av byggnaden kommer fortsatt att ske på olika sätt för att arbetet med höghushotellet ska kunna gå vidare utan att det blir ännu större skador på gamla Regionens hus.