Nässprej mot överdos lyckad investering

2:02 min

Sedan mitten av maj i år har ett nässprej med substansen Naloxon delas ut vid Sprutmottagningen i Uppsala.

Naloxon används för att häva en narkotikaöverdos av opiater, som till exempel heroin. Men trots det delas den bara ut på ett fåtal ställen i landet.

Enligt Kalibers egen undersökning visar det sig att av Sveriges 25 landsting och regioner, är det bara vid sprutbytet i Stockholm, Uppsala och i Region Skåne som det här görs. 

I samband med utdelningen av Naloxon får man också en utbildning i hur det används, och hur man kan agera för att hjälpa någon som tagit en överdos.
Pelle Lörelius som är sjuksköterska vid Sprutmottagningen i Uppsala, berättar att han tycker att det har fungerat bra såhär långt.

– Det har varit jättepositivt bland dem som kommer hit och byter sina sprutor, och det är många andra som kommit in och efterfrågat Naloxon för att de hört från sina vänner att det finns här hos oss, säger Pelle Lörelius

Totalt har Sprutmottagningen i Uppsala utbildat och delat ut Naloxon till 27 personer, och av dem har 18 stycken kommit tillbaka för att hämta mer. 

– Man vet ju inte om alla som kommer hit för att hämta mer har varit så illa att de behövt använda nässprejen, eller om de tappat den. Men man skulle kunna misstänka att vi räddat 18 personer i alla fall, och det är ju fantastiskt, säger Pelle Lörelius.