Inget Nobelpris till Umeå – ny chans på onsdag

2:55 min

Det blev inget Nobelpris i medicin till forskaren Emmanuelle Charpentier som upptäckte att det går att skära i gener på ett avancerat sätt. Hon och kollegan Jennifer Doudna har dock en ny chans på ett Nobelpris på onsdag.

Den franska forskaren Emmanuelle Charpentier, som gjorde sina revolutionerande upptäckter inom genteknik vid Umeå universitet, belönades inte med årets Nobelpris i medicin.

Emmanuelle Charpentier var en av förhandsfavoriterna att tillsammans med Jennifer Doudna vinna årets nobelpris i fysiologi eller medicin, men priset gick istället till James P. Allison och Tasuku Honjo för sina upptäcker inom cancerforskning.

– Hon kommer att få priset det är jag fullständigt övertygad om, för det har varit en stor revolution inom molekylärbiologi, men inom kanske tio till tjugo år kommer den att ha stor inverkan på medicinska applikationer också, säger Jörgen Johansson, professor i molekylär mikrobiologi, som känner Emmanuelle Charpentier sedan en lång tid tillbaka.

Även om Emmanuelle Charpentier inte får priset i medicin i år så har hon ny chans på onsdag att belönas för sina upptäckter när priset i kemi delas ut.

Hör mer om Emmanuelle Charpentier och upptäckten av den molekylära genkniven via denna länk